Dnešok patrí zamilovaným

NETKY.SK • 14 Február 2016, 08:44 • 2 min
Dnešok patrí zamilovaným

BRATISLAVA - Deň svätého Valentína, ktorý pripadá na 14. februára, oslavuje mnoho zamilovaných po celom svete. Vzájomne sa obdarúvajú nápaditými valentínskymi darčekmi, medzi ktoré patria kvety, čokolády a samozrejme tradičné valentínky...

slovakia

left justify in out

S Valentínom sú tiež spájané aj veľkolepé romantická gestá. Sviatok sv. Valentína sa na Slovensku rozhodne neoslavuje odjakživa. Je skôr príznakom súčasnej modernej doby.

 

Sv. Valentín bol katolícky kňaz v starom Ríme, ku ktorého životu sa viaže mnoho zaujímavých legiend. Jedna z nich hovorí, že sv. Valentín mal zázračné liečivé schopnosti, vďaka ktorým uzdravil mnoho ľudí. Neskôr však bol uväznený a následne zomrel mučeníckou smrťou.

 

Z inej legendy sa zase môžete dozvedieť, že uzdravil nevidomé dievča. Kým kresťania to považovali za zázrak, pohani sa rozhnevali a nechali Valentína sťať mečom. Kňaz Valentín vraj potajomky oddával mladé páry. Preto deň sv. Valentína je sviatkom zamilovaných na celom svete.

 

V novodobej histórii sa sviatok rozšíril až začiatkom 20. storočia. Walter Scott, človek, ktorý túto tradíciu obnovil, nemal však pôvodne úplne čisté úmysly. Bol podnikateľom, ktorý sa ocitol na pokraji krachu, a tak začal predávať zamilované darčeky, priania a postaral sa tak o to, aby sa tradícia vrátila späť medzi ľudí.

 

Od tej doby sa svätý Valentín oslavuje nielen v Amerike, ale aj v Európe. Už niekoľko týždňov pred 14. februárom môžete zakúpiť originálne valentínske darčeky. Pekný darček k Valentínovi môžete darovať svojmu partnerovi / partnerke, mamičke i babičke.

 

Deň sv. Valentína je tiež dňom, kedy môžete prejaviť city k vašej tajnej láske. Pokiaľ to ale nechcete vykričať priamo do celého sveta, môžete do poštovej schránky vhodiť valentínku spolu s romantickým darčekom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies