Dnešok patrí všetkým otcom

NETKY.SK • 19 Jún 2016, 08:56 • 2 min
Dnešok patrí všetkým otcom

BRATISLAVA - Deň otcov je sviatok oslavujúci všetkých otcov, otcovstvo a vplyv otcov na spoločnosť. Deň otcov sa na Slovensku slávi tretiu nedeľu v mesiaci jún.

slovakia

left justify in out

Tradícia Dňa otcov vznikla v meste Spokane v štáte Washington, už v roku 1910. Američanka Sonora Smart Doddová si chcela uctiť všetkých otcov ako bol ten jej. Veterán občianskej vojny William Jackson Smart po smrti manželky sám musel vychovávať šesť detí. Sonora vnímala svojho otca ako hrdinu a hneď ako sa dozvedela, že matky majú svoj sviatok navrhla, aby podobný mali aj všetci otcovia.

 

Prvá neoficiálna oslava sa konala v deň narodenín Sonorinho otca 19. júna 1910. Popularita sviatku rástla a tretia júnová nedeľa sa postupne stala sviatkom všetkých otcov. V roku 1966 prezident Lyndon Johnson podpísal prezidentské vyhlásenie, v ktorom stanovil tretiu nedeľu v júni ako oficiálny sviatok Dňa otcov.

 

Nikto nemôže poprieť skutočnosť, že atmosféru šťastnej rodiny dotvára aj otec. Otec ako symbol pevnosti a istoty, ktorý na svoje chlapské ramená ukladá všetky problémy a ťažkosti. Otec, ktorý dokáže poradiť a usmerniť. Šťastná rodina vidí v otcovi  osobnosť, ktorá nesie zodpovednosť a reprezentuje rodinu pred spoločnosťou a svetom.

 

Menšie deti môžu zarecitovať básničku, nakresliť obrázok a ocka hlavne poriadne vyobjímať. Najideálnejším zavŕšením Dňa otcov je rodinná oslava alebo inak spoločne strávený čas. Ak sú už deti dospelé, môžu svojich otcov potešiť aj hmotným darčekom. Naši otcovia by si možno zaslúžili aj pekný darček typický pre muža. Ale postačí aj objatie a poďakovanie za celoročnú námahu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies