Dnešok patrí deťom

NETKY.SK • 1 Jún 2014, 08:00 • 2 min
Dnešok patrí deťom

BRATISLAVA – Medzinárodný deň detí (MDD) je deň keby by sme si mali pripomínať bratstvo a porozumenie medzi deťmi a mali by sme ho venovať aktivitám s deťmi, myslieť na ich dobro a životné podmienky vo svete.

slovakia

left justify in out

MDD je sviatok detí, ktorý sa oslavuje od roku 1952. U nás deťom patrí 1. jún, no nie vo všetkých krajinách je to tak.

 

Myšlienka Medzinárodného dňa detí vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí (World Conference for the Wellbeing of Children) v Ženeve, v Švajčiarsku v roku 1925. Na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete. Po konferencii viacero vlád zaviedlo v svojich krajinách takýto deň, s cieľom urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete. Nie je úplne jasné, prečo práve 1. jún bol vybraný ako MDD. Avšak tento dátum je na svete najobľúbenejší, oslavuje sa vo viac ako 21 krajinách.

 

Prvý jún sa uchytil obzvlášť v komunistických krajinách, kvôli čomu vznikla mylná domnienka, že MDD bol komunistický vynález. Avšak Deň detí sa napríklad v USA oslavoval prvýkrát už v roku 1925, a to v San Franciscu.

 

V dnešnej dobe je už väčšinou s deťmi zaobchádzané ako s dospelými. Ľudia zabúdajú že je to čas na hry, poznávanie, učenie sa a celkovo bezstarostný život. Deti by nemali byť zaťažované problémami svojich rodičov a príbuzných. Zaspomínajte si keď ste boli deťmi vy, čo by ste na svojom detstve zmenili?

 

Žijeme v hektickej dobe a nie vždy máme toľko času, koľko by sme zrovna chceli tráviť so svojou rodinou. Vyhraďte si aspoň tento jeden deň akým je MDD a nevenujte sa ničomu inému iba svojím ratolestiam. Pre deti nie je nič krajšie ako čas, ktorý im ich rodičia venujú. Nenahradí to nič materiálne. Určite to ocenia nie len oni ale aj vy. Je len na vás ako ho strávite, či si vymyslíte vlastný program alebo si vyberiete z množstva kultúrnych programov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies