Dnešný Girl's Day chce prilákať ženy do IT biznisu

NETKY.SK • 27 Apríl 2017, 12:36 • 2 min
Dnešný Girl's Day chce prilákať ženy do IT biznisu

KOŠICE - Klaster Košice IT Valley chce motivovať ženy k práci v IT sektore. Združuje 44 členov, ktorí na východnom Slovensku zamestnávajú viac ako 10.000 ľudí. Pri príležitosti dnešného celosvetového dňa žien v informačno-komunikačných technológiách pod názvom Girl's Day okrem aktivít v jednotlivých firmách trénovali ženy na augustový štafetový beh Od Tatier k Dunaju. Chcú tým poukázať, že práca v IT sa dá skĺbiť so športom.

slovakia

left justify in out

"Počty žien v rámci tohto sektora sú také, že by sme boli veľmi radi, keby sa zvýšili. Štatistiky hovoria, že máme nejakých 30 % žien, ale naozaj na tých technických pozíciách nám pracuje približne 13 až 14 % žien. Okrem toho by sme chceli ukázať, že práca v IT je zaujímavá a umožňuje skĺbiť rodinný a súkromný život. Preto sme sa rozhodli zostaviť ženský bežecký tím na podujatie Od Tatier k Dunaju, kde ženy z IT firiem budú reprezentovať a spolusúťažiť s ostatnými tímami v rámci Slovenska," uviedol výkonný riaditeľ Košice IT Valley Pavol Miroššay.

 

Cieľom Girl's Day je motivovať dievčatá k výberu IT smeru štúdia a následného zamestnania v danom odbore. Študenti stredných škôl dnes majú možnosť navštíviť jednotlivé IT firmy a oboznámiť sa s ich prácou. "Dievčatá sú rovnako šikovné ako chlapci. Chýba nám príliš veľa informatikov a ženy sú skvelé v tejto oblasti. Preto ich sem musíme dostať," vysvetlila Petra Kotuliaková, riaditeľka združenia Aj Ty v IT, ktoré stojí za slovenskou verziou tohto medzinárodného dňa.

 

Kapitánkou tímu žien, ktoré spoločne odbehnú Od Tatier k Dunaju, je Miroslava Francová zo spoločnosti Bart.sk, ktorá tvrdí, že rodina, práca a šport sú pre ňu tri piliere. "Ak sa mi v práci niečo nepodarilo, prípadne narazím na nejaký problém, zvyknem sa prebehnúť a prečistím si hlavu. Neviem si predstaviť lepší sektor, kde sa dá skĺbiť šport a práca. Tým, že robíte v IT sektore, tak máte flexibilné podmienky," priblížila.

 

"Dostala som možnosť pracovať na zaujímavom projekte. Moja práca nie je monotónna a vždy príde niečo nové. Beh je pre mňa relax, ktorý sa dá robiť v hocijaký čas, ráno alebo večer," doplnila aplikačná administrátorka zo spoločnosti T-Systems Mária Piatnicová.

 

Iniciatíva Aj Ty v IT dlhodobo pracuje na podpore dievčat v oblasti techniky a IT. Ich aktivity umožnili zvýšiť počet študentiek na Fakulte informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave z 3 na 10 %, ako i na Fakulte riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline z 5 na 10 %.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona