Dnešný deň otvorených dverí SND sa teší veľkej pozornosti návštevníkov

NETKY.SK • 10 September 2016, 17:54 • 2 min
Dnešný deň otvorených dverí SND sa teší veľkej pozornosti návštevníkov

BRATISLAVA - Po roku dnes dopoludnia otvorila nová budova Slovenského národného divadla (SND) opäť dvere pre všetkých záujemcov.

slovakia

left justify in out

Je už tradične pozvánkou do zákulisia, kde sa návštevníci v priebehu roka nemôžu dostať.

 

Organizátori pripravili bohatý program vrátane autogramiády, stretnutia s protagonistami činohry, opery i baletu SND, možnosť sadnúť si do kresla generálneho riaditeľa. Veľký záujem bol od prvej chvíle o podpiskarty a autogramy známych hereckých osobností, medzi nimi nechýbala Táňa Pauhofová, Zuzana Fialová či Dušan Jamrich.

 

Divadlo nezabudlo ani na najmenších, pre ktorých bolo pripravené interaktívne detské pódium s moderátorom a hercom Martinom Vanekom. Ten uvedie aj špeciálnu premiéru inscenácie pod názvom Nepredajme nevestu. Pôjde o jeho komentovaný prierez známou operou Bedřicha Smetanu Predaná nevesta, ktorý bude od 17.00 h zároveň vyvrcholením dňa otvorených dverí.

 

Pre návštevníkov do 15 rokov boli pripravené tri workshopy – herecký, tanečný a hudobný. Ten hudobný vedie dirigentka Magdaléna Rovňáková, ktorá pre návštevníkov pripravila aj koncert Bratislavského chlapčenského zboru na detskom pódiu.

 

Veľký záujem je aj o nazretie do kancelárie generálneho riaditeľa, v ktorej návštevníkov víta osobne Marián Chudovský. „Prvé je, že mi zdieľajú svoje pocity, lebo ja som tu posledná inštancia na operno-baletnej trase. Povedia, čo videli, čo ich očarilo, čomu rozumeli, čomu nerozumeli. Najčastejšie padá otázka, koľko má SND zamestnancov. Keď vidia tie veľké priestory javiska, zákulisie, šatne, sklady kulís, vtedy si uvedomia, že to nemôže robiť päť – šesť ľudí, ale že to musí obsluhovať niekoľko desiatok ľudí. Keď si zoberú k tomu, že to musí byť niekde uskladnené, že to má svoje kóje v dielňach, že to musí niekto vyrobiť, že sa o to musí niekto starať, tak vtedy padne takáto otázka. Keď poviem, že 900, tak sú šokovaní. Ale vždy vysvetľujem, že v tom sú aj zborové telesá, komplet technika, dielne, autodoprava. Ďalšia obligátna otázka je, aký je pracovný deň generálneho riaditeľa. Nato odpovedám, že veľmi zaujímavý a každý deň je iný a to je zaujímavé na práci v divadle,“ povedal pre TASR generálny riaditeľ Chudovský na margo otázok, ktoré dostáva od návštevníkov.

 

Dvere dnes dopoludnia otvorili aj priestory Umelecko-dekoračných dielní SND, kde prebiehajú tri workshopy pre návštevníkov starších ako 18 rokov. Sú venované divadelným umeleckým remeslám – vlásenkárstvu, patinérstvu (konečnej výtvarnej úprave kostýmov) a kašírovaniu, maľbe, teda vyhotoveniu scénických komponentov a imitácií materiálov.

 

Pri dnešnej prehliadke sme pripravili ukážky z pripravovaných a už realizovaných inscenácií, oboznámili sme návštevníkov s koncepciou jednotlivých dielní, o všetko majú veľký záujem. Každá inscenácia, teda dekorácia a kostýmy, je originálny autorský počin,“ uviedol riaditeľ Umelecko-dekoračných dielní SND Jaroslav Válek.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies