Dnešné súdne konanie, ohľadom vraždy Jána Kuciaka, bude sledovať celý svet

NETKY.SK • 13 Január 2020, 07:28 • 2 min
Dnešné súdne konanie, ohľadom vraždy Jána Kuciaka, bude sledovať celý svet

BRATISLAVA - Dnešným dňom sa začína séria veľkých pojednávaní ohľadom obžalovaných z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Okrem štyroch obžalovaných svoj priestor dostane aj objednávateľ vraždy Marián Kočner ale aj Jaroslav Haščák či Peter Tóth.

slovakia

left justify in out

Aj zahraničné médiá

Prípad prejedná Špecializovaný trestný súd so sídlom v Pezinku. Akreditovaných je viac ako 95 novinárov, z toho takmer polovica je zo zahraničných médii. Okrem veľkých európskych agentúr, budú na súde prítomné aj americké spravodajské televízie. 

 

Zákaz natáčania počas procesu

Proces sa začína o deviatej hodine a má striktný priebeh. Do pojednávacej miestnosti vstupujú najskôr členovia senátu, neskôr rodiny zavraždených, ich splnomocnenci, prokurátori a advokáti obžalovaných. Až potom sú na rade novinári. Po oficiálnom začatí súdneho konania, ktoré vyhlási predsedníčka senátu, je možné už len nahrávať zvuk, aj to len so súhlasom sudcu. Uť skôr sa však sudkyňa vyjadrila, že súhlas s nahrávaním nepovolí. 

 

img

 

Harmonogram pojednávaní

Nemenovaná slovenská televízia zverejnila pravdepodobné termíny jednotlivých súdnych konaní, ktoré vyzerajú nasledovne:

- 13. 1. 2020: Silvia Molnárová (sestra zavraždeného podnikateľa Molnára), Viktória Langerová (matka jeho dieťaťa)
- 14. 1. 2020: sedem svedkov, medzi nimi aj odsúdený sprostredkovateľ vraždy Zoltán Andruskó, rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, Kuciakovi súrodenci
- 15. 1. 2020: Kočnerov niekdajší dôverník, bývalý novinár a bývalý príslušník SIS Peter Tóth, ktorý vypovedal, že Norbert Bödör spolufinancoval sledovanie novinárov. Fotky zo sledovania poslúžili vrahom pri plánovaní zločinu, zistila polícia. Miroslav Kriak, ktorý viedol komando, ktoré pre Kočnera sledovalo novinárov
- 20. 1. 2020: šesť svedkov, medzi nimi aj Jaroslav Haščák (Penta), Norbert Bödör (Kočnerov kamarát, syn majiteľa SBS Bonul), Andrej Tóth (manažér golfového ihriska Báč, kde vídaval Kočnera so Zsuzsovou)
- 21. 1. 2020: kolegovia Jána Kuciaka z redakcie Aktuality.sk
- 3. 2. 2020: prví znalci

 

img

 

Jozef Kuciak

Na pojednávaní bude prítomná aj rodina zavraždených. "Neviem ako zvládneme, posadiť sa na lavicu svedka, je to veľmi psychicky náročné a ešte v miestnosti s vrahmi," vyjadril sa na sociálnej sieti Facebook brat zavraždeného novinára Jozef Kuciak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies