Dnes zdvihnú vrak stroskotanej Costy Concordie: Bude to stáť 750 miliónov eur!

NETKY.SK • 16 September 2013, 08:24 • 2 min
Dnes zdvihnú vrak stroskotanej Costy Concordie: Bude to stáť 750 miliónov eur!

RÍM - V pondelok sa začne dlho očakávaná operácia s cieľom odstrániť vrak talianskej výletnej lode Costa Concordia z pobrežia ostrova Giglio.

slovakia

left justify in out

Podľa riaditeľa talianskeho úradu civilnej ochrany Franca Gabrieliho, ktorý na mimoriadne náročnú a nákladnú akciu dohliada, sa dvíhanie napoly potopeného plavidla v prípade priaznivého počasia začne o šiestej ráno. Celá operácia s nákladmi vyčíslenými na 750 miliónov eur by mala trvať jediný deň, a to i napriek tomu, že je považovaná za najväčšiu svojho druhu v dejinách. Vrak vážiaci 114 500 ton vrátia do zvislej polohy a vyzdvihnú na hladinu pomocou sústavy nádrží pripevnených k trupu, ktoré budú slúžiť ako závažia či plaváky. Až do skončenia bude v okolí ostrova zastavená lodná premávka.

Luxusné plavidlo nabehlo na útes a čiastočne sa potopilo v dôsledku nevydareného manévru, ktorým chcel kapitán Francesco Schettino "pozdraviť" obyvateľov Giglia. V čase nehody sa na palubách nachádzalo 4 229 ľudí pochádzajúcich zo 70 krajín sveta. Neskorá a zmätočná evakuácia si vyžiadala 32 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených, za čo Schettina v júli postavili pred súd. Spoločnosť Costa Crociere, ktorej loď patrí, v apríli prijala čiastočnú zodpovednosť za potopenie plavidla a súd rozhodol o jej povinnosti zaplatiť pokutu milión eur. Väčšinu cestujúcich navyše odškodnila sumou 11-tisíc eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona