Dnes vyvrcholia horúčavy: Pripravte sa na vysoké teploty, až 36 stupňov Celzia!

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 11:23 • 2 min
Dnes vyvrcholia horúčavy: Pripravte sa na vysoké teploty, až 36 stupňov Celzia!

BRATISLAVA - Tretia tohtoročná vlna horúčav by mala na Slovensku vyvrcholiť počas utorka (12.7.). Predpokladá to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal na tento deň výstrahu druhého - stredného stupňa.

slovakia

left justify in out

Oranžová výstraha platí pre južnú polovicu Slovenska, SHMÚ tu očakáva dosiahnutie maximálnych teplôt vzduchu 35 až 36 stupňov Celzia. Pre sever krajiny platí výstraha prvého stupňa. Teplotné maximá by sa mali šplhať k 33 až 34 stupňom Celzia.

 

img

 

Bez teplotnej výstrahy je len Žilinský kraj, oblasť Vysokých Tatier a Spiš. Pre západnú polovicu Slovenska platí na utorok aj výstraha prvého stupňa pred búrkami. V stredu (13.7.) sa môžu búrky vyskytovať i v strednej časti krajiny.

Horúco bolo aj počas dnešného dňa. Podľa údajov SHMÚ zverejnených na internete sa ortuť teplomera vyšplhala popoludní v Hurbanove, Bratislave na letisku a v Kuchyni na Záhorí na 34 stupňov Celzia. Výrazné oteplenie spôsobuje tlaková výš, ktorá siaha od Álp až po Čierne more. Po jej zadnej strane prúdi na Slovensko teplý vzduch od juhozápadu. V ďalších dňoch dorazí na naše územie studený front.

 

Utorok 

Jasno až polooblačno. V západnej polovici územia polooblačno až oblačno a miestami prehánky a búrky, ojedinele aj intenzívne a s krúpami. Mimoriadne teplo!
Najvyššia denná teplota 32 až 36, v Žilinskom kraji a miestami aj na Spišiokolo 30 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 22 st.
Prevažne južný, na krajnom západe neskôr popoludní západný vietor 3 až 9 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch miestami okolo 13 m/s (45 km/h).
Pri búrkach vietor prechodne zosilnie.

Predpokladané množstvo zrážok:
do 5, pri búrkach okolo 10, ojedinele 20 až 40 mm

 

Streda

Polojasno až oblačno. Miestami prehánky alebo búrky, v noci najmä na západnom a cez deň najmä na strednom Slovensku. Búrky môžu byť aj intenzívne a s krúpami.
Najnižšia nočná teplota 22 až 17, v horských dolinách okolo 15 st.
Najvyššia denná teplota 24 až 30, na východe a na juhu stredného Slovenska 30 až 36 st.
V noci prevažne slabý, na západe severozápadný až severný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).
Cez deň západný až severozápadný, na východe spočiatku južný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch miestami okolo 15 m/s (okolo 55 km/h). Na horách prudký vietor.

 

Štvrtok

Oblačno až zamračené. Na viacerých miestach dážď, prehánky, miestami aj búrky, ojedinele aj s krúpami. Zrážky miestami aj intenzívne. 
Najnižšia nočná teplota 19 až 13 st.
Najvyššia denná teplota 18 až 24, na východe a na juhu stredného Slovenska miestami 25 až 29 st.
V noci severozápadný až severný vietor, na východe cez deň prechodne južný 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), v nárazoch miestami okolo 12 m/s (okolo 45 km/h).

 

Piatok

Prevažne veľká oblačnosť, na viacerých miestach prehánky. 
Veterno a chladno.
Najnižšia nočná teplota 15 až 9 st.
Najvyššia denná teplota 20 až 24, na severe 16 až 20 st.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies