Dnes večer zapália prvú chanukovú sviečku v židovských domácnostiach

NETKY.SK • 6 December 2015, 09:03 • 2 min
Dnes večer zapália prvú chanukovú sviečku v židovských domácnostiach

BRATISLAVA - Dnes sa začína jeden z najvýznamnejších a súčasne aj najobľúbenejších židovských sviatkov - Chanuka alebo Sviatok svetiel.

slovakia

left justify in out

Je spomienkou na znovuzasvätenie Jeruzalemského chrámu a víťazstvo Makabejských v boji proti sýrsko-gréckej nadvláde v roku 167 pred občianskym letopočtom. Sviatok trvá osem dní, teda v tomto roku od 6. do 14. decembra.

 

Keď Izraeliti pred viac ako dvoma tisíckami rokov vyčistili chrám a chceli ho opätovne zasvätiť, našli len jednu malú nádobku s čistým posvätným olejom, ktorý by vydržal horieť len jeden deň, pričom vyrobenie nového oleja by trvalo osem dní. Židovská tradícia však hovorí, že sa stal zázrak a toto malé množstvo oleja vydržalo svietiť po celých osem dní.

 

Na pamiatku týchto udalostí dnes večer zapália v židovských príbytkoch na celom svete prvú sviecu na svietniku chanukija a počas trvania sviatku sa každý deň zapaľuje o jednu sviečku viac.

 

Dnes o 17.00 h sa v Bratislave na Rybnom námestí uskutoční tradičné slávnostné rozsvietenie prvej sviece na deväťramennom svietniku chanukija za účasti bratislavského rabína Barucha Myersa, predstaviteľov a členov židovskej náboženskej obce, zástupcov Veľvyslanectva štátu Izrael v SR a ďalších hostí.

 

Chanukové sviečky sa podľa tradície zapaľujú až po súmraku, cieľom je, aby osvetlili temnotu sveta. Chanuka symbolizuje skutočnosť, že ani v najzložitejších časoch netreba stratiť nádej.

 

Chanukové sviečky drží svietnik s deviatimi ramenami, to deviate slúži na upevnenie sviečky šámesa čiže sluhu, od ktorej sa zapaľujú ostatné.

 

Chanuka je sviatok radosti a rodinnej pohody. Jedia sa tradičné jedlá, ako sú zemiakové placky a šišky, spievajú sa chanukové piesne a hrajú spoločenské hry. Pre deti je chanuková oslava príležitosťou na karnevalové sprievody a iné zábavy, niekde si v posledný deň sviatku dávajú v rodinách darčeky.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona