Dnes v Newtowne pochovajú prvé dve obete masakry, 6-ročných chlapcov

NETKY.SK • 17 December 2012, 12:42 • 2 min
Dnes v Newtowne pochovajú prvé dve obete masakry, 6-ročných chlapcov

Dnes v Newtowne pochovajú prvé dve obete masakry, 6-ročných chlapcov - Krimi Mesto Newtown v americkom štáte Connecticut bude dnes dejiskom pohrebu prvých dvoch obetí piatkovej masakry v miestnej škole, kde 20-ročný Adam Lanza zastrelil 20 detí vo veku še

slovakia

left justify in out

imgMesto Newtown v americkom štáte Connecticut bude dnes dejiskom pohrebu prvých dvoch obetí piatkovej masakry v miestnej škole, kde 20-ročný Adam Lanza zastrelil 20 detí vo veku šesť a sedem rokov a šesť jej zamestnankýň, vrátane riaditeľky a psychologičky.

Dnes v Newtowne pochovajú najmladšiu obeť masakry - Noaha Poznera, ktorý len v novembri oslávil šieste narodeniny, a jeho spolužiaka, tiež šesťročného Jacka Pinta.

Za všetky obete sa v nedeľu večer v miestnom kostole konala zádušná omša, na ktorej sa zúčastnil aj prezident Barack Obama.

Spojené štáty čelia podľa neho niekoľkým ťažkým otázkam. Bezpečnosť detí je niečo, "čo môžeme robiť len spoločne". Od politikov žiadal činy, hoci nespomenul tému zákonov týkajúcich sa držania zbraní. On sám bude pre to robiť všetko, čo je v jeho silách.

Obama v príhovore k prítomným varoval, že podobné udalosti sa nesmú akceptovať ako rutina. "Už to nemôžeme ďalej tolerovať. Tieto tragédie musia skončiť. A aby sa skončili, musí prísť zmena," povedal prezident USA.

Na záver príhovoru Obama prečítal krstné mená obetí streľby v Newtowne. Vigília sa uskutočnila v miestnej škole. Zúčastnili sa na nej príbuzní obetí, učitelia zo základnej školy, policajti a záchranári, ale aj veľa detí, navštevujúcich prvý stupeň školy. Prítomní boli i zástupcovia rôznych náboženstiev, pričom zazneli okrem iného židovské a islamské žalospevy.

Školy v Newtowne sú dnes zavreté. Miestne úrady to zdôvodnili tým, že učitelia sa musia pripraviť na návrat školákov. Namiesto vyučovania sú pre deti pripravené športové hry či umelecké dielne. Úradníčka školskej správy Janet Robinsonová uviedla, že takto chcú deti "aspoň trošku upokojiť a podporiť".

Mesto Newtown musí rozhodnúť aj o osude školy, ktorej žiaci budú teraz dochádzať na vyučovanie do nevyužívanej školskej budovy v blízkom meste.

Miestni obyvatelia sa domnievajú, že časom sa v škole bude znova vyučovať. "Myslím, že by sme sa tam mali vrátiť. Bola by to istým spôsobom terapia," uviedol pre agentúru AP Tim Northrop.

Školu ako miesto činu skúmajú teraz vyšetrovatelia a podľa ich slov im zber forenzných dôkazov potrvá ešte niekoľko týždňov.

V iných školách Spojených štátov sa dnes vyučovanie koná, aj keď rodičia i deti samotné si zrejme budú klásť otázku, či sú po tragédii v Newtowne v školách v bezpečí, napísala agentúra Reuters.

Niektoré školy už deklarovali, že si najmú ďalších príslušníkov bezpečnostnej služby. Iné chcú dnešný deň začať minútou ticha.

Mladí Američania na sociálnej sieti Twitter vyzývali svojich rovesníkov, aby dnes prišli do školy oblečení v zelenom a bielom, čo sú farby Sandy Hook Elementary School, kde sa piatkový masaker odohral.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies