Dnes sú v parlamente na programe sú aj zákony Obyčajných ľudí

NETKY.SK • 14 September 2016, 10:09 • 2 min
Dnes sú v parlamente na programe sú aj zákony Obyčajných ľudí

BRATISLAVA – O zákone, ktorý má vrátiť kultúru do parlamentu, budú poslanci dnes hlasovať. Návrh zákona o rokovacom poriadku môžu posunúť do druhého hlasovania, v ktorom môžu predkladať svoje konkrétne návrhy na zmeny.

slovakia

left justify in out

Zákonodarcovia budú hlasovať aj o návrhu zákona o priestupkoch a o cestnej premávke, ktorý predložili poslanci NR SR za Most-Híd Gábor Gál a Tibor Bernaťák. Poslanci chcú presadiť, aby cyklisti mohli jazdiť na bicykli v zastavanom území obce alebo na cestičke pre cyklistov s 0,5 promile alkoholu v krvi. Návrh môžu poslanci posunúť do druhého čítania.

 

„Množstvo alkoholu, ktoré navrhujeme, ešte neovplyvní vnímanie a motoriku cyklistu do tej miery, aby ohrozil ostatných,“ povedal v rokovacej sále Gál. „Bude na zodpovednosti každého cyklistu, koľko si vypije. Ale sme dospelí, zodpovedáme za svoje skutky a bude to na nás, ako budeme dodržiavať tento zákon. Dúfam, že zákon pomôže tým, ktorí tu zodpovednosť v sebe majú,“ dodal.

 

Zákon sa pozdáva aj poslancovi Jurajovi Drobovi z SaS. „Vítam ho ako viac slobody pre ľudí,“ povedal s tým, že si vie predstaviť, keby sa zákon vzťahoval aj na vodičov áut.

 

Dnes sa budú poslanci zaoberať aj návrhmi zákonov z dielne hnutia OĽaNO. Jedným z nich je návrh poslanca Martina Fecka na vydanie zákona o podpore zachovania územia s rozptýleným osídlením a jeho obyvateľov (laznícky zákon). „Slovenská aj európska legislatíva v súčasnosti umožňuje získať rôzne druhy finančnej podpory pre poľnohospodárov, drobných roľníkov, mladých farmárov, podpory v znevýhodnených oblastiach v podobe vyrovnávacieho príspevku a podobne. Napriek tomu územia s rozptýleným osídlením sú na ústupe, s čím súvisí aj zánik tzv. „prirodzených údržbárov krajiny“ v podobe obyvateľov lazov,“ uvádza predkladateľ. „Zásadným impulzom k vypracovaniu lazníckeho zákona je skutočnosť, že za posledné desaťročia sa laznícke osídlenie dostalo na pokraj zániku,“ dodáva.

 

Okrem toho OĽaNO predložilo návrh zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov. Poslankyne za OĽaNO predložia aj návrh zákona o dani z príjmov.

 

Hlasovať by mali poslanci aj o návrhu zákona o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu, ktorý predložil podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona