Dnes štartuje 37. ročník Rely Dakar aj so Svitkom a Jakešom

NETKY.SK • 4 Január 2015, 13:06 • 2 min
Dnes štartuje 37. ročník Rely Dakar aj so Svitkom a Jakešom

BUENOS AIRES - Slovenskí motocykloví jazdci Štefan Svitko a Ivan Jakeš majú pred dnešným štartom 37. ročníka Rely Dakar 2015 rovnaký cieľ. Obaja by sa radi postarali o nové historické maximum rodáka spod Tatier na tradičnom púštnom dobrodružstve, ktoré sa v termíne od 4. do 17. januára opäť pôjde na území troch krajín v Južnej Amerike.

slovakia

left justify in out

Najlepším umiestnením slovenského pretekára na najťažšej vytrvalostnej rely sveta je 4. miesto Jakeša z roku 2013. Ten vtedy vylepšil Svitkov výsledok z predchádzajúceho ročníka o jednu priečku. Jakeš bude na Dakare štartovať ôsmykrát v kariére, jeho mladší krajan sa medzi elitou predstaví po šiesty raz.

 

Svitko bude v Argentíne, Čile a Bolívii tento rok jazdiť na novom stroji. Motocykel KTM RallyReplica 450 má v porovnaní v jeho predchodcom o desať kilogramov menšiu hmotnosť a je lepšie ovládateľný. Špeciálny rám je z chróm-molybdénovej ocele, najväčší rozdiel je však v absencii karburátora. KTM 450 má priame vstrekovanie paliva, čo by malo byť výhodou vo vyšších nadmorských výškach.

 

"Rád by som nadviazal na piate miesto z roku 2012. Mojim hlavným cieľom bude pokoriť slovenský rekord a vybojovať si čo najlepšie umiestnenie. Šanca uspieť je každý rok, ale kvalitných súperov je čoraz viac. Chce to šťastie a hlavne nepadať," naznačil svoje ambície tesne pred štartom podujatia Svitko, ktorý bude mať štartové číslo 18 a v Južnej Amerike bude hájiť farby tímu Slovnaft.

Premiéru na Dakare si odbije jeho nový technicko-logistický tím v zložení Zlatko Novosad, Martin Kubačka. Novosad ako päťnásobný majster Slovenskej republiky v endure a cross-country bude mať na starosti údržbu motocykla. Kubačka, ktorý aktuálne pôsobí aj vo funkcii technického komisára pri Slovenskej motocyklovej federácii, bude zodpovedný za logistiku a aktualizáciu informácií.

Jakeš sa rovnako ako Svitko predstaví na motocykli KTM 450. Skúsený pretekár, ktorý vlani skončil na 11. mieste, krátko pred štartom uviedol, že aktuálny ročník Rely Dakar je suverénne najťažší. "Budem veľmi rád, ak sa umiestnim v prvej desiatke. Nesmiem blúdiť, často padať a ubližovať tak motorke. Je potreba jazdiť rozumne a urobiť menej chýb ako na minulom ročníku," dodal. Súčasťou jeho Jakeš Dakar tímu budú aj kondičný tréner Marián Smyčka a mechanik Jaroslav Beran.

 

Celkové prvenstvo medzi motocyklami bude obhajovať Španiel Marc Coma, ktorý sa pokúsi o piaty triumf na Dakare v kariére. Predtým triumfoval v rokoch 2006, 2009, 2011 a 2014. Medzi najväčších súperov Svitka a Jakeša budú patriť aj vlani druhý Jordi Viladoms zo Španielska či víťaz podujatia z roku 2013 Francúz Cyril Despres.

 

Slovensko bude mať dvojnásobné zastúpenie aj medzi kamiónmi. Navigátorom českej dvojice Tomáš Vrátný, Miloš Holáň bude na ich Tatre so štartovým číslom 517 opäť Jaroslav Miškolci. Vlani skončili v rovnakom zložení na 17. mieste. V kategórii Rapid Asistencia bude ako hlavný servisman jazdiť Róbert Kasák.

 

Medzi kamiónmi bol vlani najrýchlejší Rus Andrej Karginov pred Holanďanom Gerardom de Rooyom. Kategóriu štvorkoliek ovládol Čiľan Ignacio Casale, ktorý triumfoval pred Poliakom Rafalom Sonikom. Súťaž automobilov vyhral Španiel Nani Roma.

 

Úvodná etapa Rely Dakar 2015 sa pôjde v nedeľu 4. januára z Buenos Aires do Villa Carlos Paz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies