Dnes spojazdnili diaľničný privádzač D4 pri Stupave

NETKY.SK • 1 August 2011, 14:08 • 2 min
Dnes spojazdnili diaľničný privádzač D4 pri Stupave

Dnes spojazdnili diaľničný privádzač D4 pri Stupave

slovakia

left justify in out

img

Diaľničný privádzač v polovičnom profile, ktorý má v budúcnosti slúžiť ako súčasť bratislavského nultého obchvatu D4, dnes slávnostne odovzdali do užívania motoristickej verejnosti.
      Približne tri kilometre dlhú spojnicu medzi mestom Stupava a spoločnosťou Volkswagen stavali firmy Strabag a Doprastav približne tri roky za 23,1 milióna eur. Peniaze išli prakticky výlučne zo štátneho rozpočtu. Jej dôležitou súčasťou je mimoúrovňová križovatka s napojením na diaľnicu D2. Vysokú finančnú náročnosť stavby spôsobilo nestabilné podložie pod diaľnicou s vysokou hladinou cirkulujúcej spodnej vody, čo si podľa vyjadrenia Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) vyžiadalo vybudovanie špeciálnej geodosky.
      Popri významnom perspektívnom diaľničnom prepojení medzi hlavným mestom SR a Rakúskom nová diaľničná spojnica už v súčasnosti odbremení kolabujúcu bratislavskú dopravu v lokalite mestských častí Devínska Nová Ves, Lamač, mesta Stupava a obce Záhorská Bystrica. Navyše, vodiči cez napájač a D2 budú môcť jazdiť výrazne rýchlejšie než cez mestské časti, čím si čas jazdy podstatne skrátia.
      Ako pre TASR uviedol minister dopravy Ján Figeľ, "tento diaľničný úsek je dôležitou súčasťou obchvatu D4, ktorý by sa mal začať komplexnejšie realizovať od roku 2013. Aj keď dopravnou prioritou bude najprv úsek od rýchlostnej cesty R7 cez Podunajské Biskupice k severnému okraju obce Ivanka pri Dunaji, v ďalšej etape sa ráta aj s vybudovaním úseku okolo Vajnôr cez pohorie Malých Karpát až k Stupave". Vzhľadom na výrazne obmedzenú možnosť čerpania prostriedkov z eurofondov pre Bratislavu a Bratislavský kraj na výstavbu D4 minister Figeľ ráta aj so spoluúčasťou súkromných investorov prostredníctvom PPP projektov.
      Okrem odbremenenia veľmi vyťaženého príjazdu v severozápadnej časti Bratislavy vyzdvihol predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo skutočnosť, že novým diaľničným úsekom s križovatkou na D2 sa nepomôže len obyvateľom hlavného mesta, ale aj tisícom zamestnancov, ktorí z kraja denne do Bratislavy prichádzajú za prácou. Úsek je dôležitý aj pre tranzitujúcich vodičov, ktorí prevážajú tovar z kľúčových spoločností zo Záhoria a Považia cez Bratislavu a ďalej do Rakúska či Maďarska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona