Dnes si Slovensko pripomenie a uctí účasť slovenských príslušníkov mierových misií pri OSN

NETKY.SK • 29 Máj 2017, 11:38 • 2 min
Dnes si Slovensko pripomenie a uctí účasť slovenských príslušníkov mierových misií pri OSN

BRATISLAVA - Medzinárodné spoločenstvo si 29. mája každoročne pripomína deň príslušníkov mierových misií OSN, vrátane vojakov, policajtov, ako aj civilných expertov.

slovakia

left justify in out

Slovensko patrí medzi dlhodobých prispievateľov do mierových misií OSN. Naši vojaci a policajti sa za ostatných 24 rokov priamo zúčastnili na viac ako 23 mierových operáciách a pozorovateľských misiách OSN. V súčasnosti slovenskí vojaci a policajti pôsobia na Golanských výšinách v Sýrii (UNTSO), na Cypre (UNFICYP) a na Haiti (MINUSTAH).

 

V tento deň si zároveň pripomíname aj pamiatku tých, ktorí pri výkone služby v mierových misiách OSN podstúpili tú najvyššiu obetu a položili v nich svoj život. Všetkým vojakom, policajtom a civilným zamestnancom v mierových misiách OSN patrí naša úcta a vďaka za ich nasadenie, odhodlanie, profesionalitu a odvahu.

 

OSN  dnes vedie 16 mierových misií po celom svete. Pôsobí v nich viac ako 113 000 príslušníkov, vrátane civilného personálu zo 122 prispievateľských štátov. Medzinárodný deň príslušníkov mierových misií si pripomíname od roku 2003 na základe rezolúcie Valného zhromaždenia OSN z decembra 2002.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies