Dnes si pripomíname Svetový deň životného prostredia, mottom pre tento rok je Spájanie ľudí s prírodou

NETKY.SK • 5 Jún 2017, 11:26 • 2 min
Dnes si pripomíname Svetový deň životného prostredia, mottom pre tento rok je Spájanie ľudí s prírodou

BRATISLAVA – Aj Slovensko si dnes pripomína Svetový deň životného prostredia, ktorý má za cieľ upriamiť pozornosť na globálne problémy spojené so životným prostredím a na spôsoby ich riešenia.

slovakia

left justify in out

Hlavným mottom je tento rok Spájanie ľudí s prírodou. Rezortné organizácie ministerstva životného prostredia tento deň oslavujú rôznymi aktivitami zameranými najmä na environmentálne vzdelávanie detí.

Svetový deň životného prostredia si pripomíname od roku 1973 ako spomienku na prvú konferenciu OSN o životnom prostredí, ktorá sa konala v Štokholme pod heslom Je len jedna Zem. Tá upriamila pozornosť svetovej verejnosti na potrebu riešiť problémy životného prostredia v záujme zachovania existencie ľudstva na tejto planéte.

 

Problémy životného prostredia totiž nadobúdajú globálny charakter presahujúci hranice štátov a kontinentov, a preto aj ich riešenie si vyžaduje spoluprácu na medzinárodnej úrovni. Účastníci konferencie zo 112 štátov z celého sveta schválili Deklaráciu o životnom prostredí človeka, ktorá prvýkrát deklarovala právo človeka na priaznivé životné prostredie a určila 25 zásad na zachovanie a zlepšenie životného prostredia.

 

Konferencia viedla k založeniu Programu OSN pre životné prostredie (UNEP). Od roku 1973 sa ochrana ozónovej vrstvy Zeme, eliminovanie znečistenia vôd a ovzdušia, znižovanie skleníkového efektu a kyslých dažďov, jadrová bezpečnosť, zneškodňovanie odpadov a otázky biodiverzity postupne stávali predmetom viacerých medzinárodných dohovorov, pričom Slovensko je signatárom väčšiny z nich.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies