Dnes si pripomíname Svetový deň včiel

NETKY.SK • 20 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Dnes si pripomíname Svetový deň včiel

BRATISLAVA – S cieľom upozorniť na nezastupiteľné miesto opeľovačov v prírode si v nedeľu pripomíname Svetový deň včiel. Ako pripomína Štátna ochrana prírody (ŠOP) na svojej stránke, v posledných rokoch včiel a včelstiev značne ubúda, najmä pre intenzívne poľnohospodárstvo, preto je dôležité zvýšenie povedomia verejnosti o význame včiel a ich ochrane.

slovakia

left justify in out

Slovinská asociácia včelárov sa z tohto dôvodu rozhodla navrhnúť, aby sa každoročne oslavoval Svetový deň včiel.

Dohovor o biologickej diverzite ako aj Medzivládna platforma pre biodiverzitu a ekosystémové služby a Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo už dlhšie upozorňujú na negatívny vývoj v populáciách včiel. Hľadajú možnosti, ako zosúladiť poľnohospodársku politiku s ochranou prírody a biodiverzity tak, aby sa situácia včiel a všetkých opeľovačov zlepšila. Vedci odhadujú, že za posledných 30 rokov vymizli až tri štvrtiny opeľovačov. Až 75 percent plodín a 90 percent kvitnúcich rastlín pritom závisí na opeľovačoch.

Slovensko sa v roku 2017 tiež rozhodlo zmeniť tento nepriaznivý stav a pridalo sa k ďalším krajinám koalície na záchranu opeľovačov. Iniciovalo ju Holandsko v decembri minulého roka. Od septembra 2017 pripravila aj Európska komisia svoju iniciatívu na ochranu opeľovačov, ktorú by malo i Slovensko intenzívne napĺňať. Ochrana včiel a opeľovačov spája rezorty životného prostredia a pôdohospodárstva. Tie by postupne mali nastaviť také opatrenia na ich ochranu, ktoré budú v sebe zahŕňať nové prístupy a zmenu pestovateľských postupov priateľských k včelám.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona