Dnes si pripomíname Svetový deň prvej pomoci, naučí nás ako zachrániť ľudský život

NETKY.SK • 14 September 2013, 09:16 • 2 min
Dnes si pripomíname Svetový deň prvej pomoci, naučí nás ako zachrániť ľudský život

BRATISLAVA – Svetový deň prvej pomoci, ktorý si dnes pripomíname, je príležitosťou, ako sa naučiť zachrániť ľudský život.

slovakia

left justify in out

Myšlienkou dnešného dňa je zvýšenie povedomia verejnosti o dôležitosti prvej pomoci, pre agentúru SITA to uviedla Beáta Móriová zo spoločnosti Seesame. Svetový deň prvej pomoci je tento rok venovaný bezpečnosti na cestách. „Je ďalšou príležitosťou, keď by sme si mali pripomenúť, že vedieť pomôcť v situáciách, kedy o živote a smrti rozhodujú sekundy, by mal každý z nás,“ uviedla.

Projekt Krajina záchrancov inšpiruje a motivuje bežných ľudí k osvojeniu si základov prvej pomoci od februára tohto roka. Do dnešného dňa si vďaka e-learningovému kurzu na stránke www.prvapomoc.sk pripomenulo znalosti z prvej pomoci viac ako tri tisíc ľudí. „Ambíciou projektu je však pripraviť každého Slováka na situácie, kedy je pomoc viac ako nevyhnutá,“ pripomenula Móriová s tým, že práve Svetový deň prvej pomoci by mohol byť pre mnohých motiváciou zamyslieť sa nad nutnosťou byť pripravený zachrániť možno aj svojich najbližších. 

„Výjazdy k dopravným nehodám tvoria významnú časť práce záchranára. Nanešťastie, často sa neobídu bez ťažkých zranení, trvalých následkov, či v tom najhoršom prípade i smrti,“ poznamenal záchranár a odborný garant projektu Krajina záchrancov Viliam Dobiáš. Byť svedkom autonehody je podľa jeho slov pre bežného človeka šok, no zachovať si chladnú hlavu a urobiť najpotrebnejšie úkony do príchodu záchranky môže byť rozhodujúce. Podľa štatistík, viac ako polovica úmrtí pri dopravných nehodách nastáva v prvých minútach. „Krajina záchrancov je príležitosť, ako si základy prvej pomoci osvojiť a byť pripravený aj na takéto náročné situácie,“ doplnil pre agentúru SITA. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies