Dnes sa začína 13. ročník Bienále animácie Bratislava

NETKY.SK • 10 Október 2016, 11:16 • 2 min
Dnes sa začína 13. ročník Bienále animácie Bratislava

BRATISLAVA – Dnes sa začína 13. Bienále animácie Bratislava, medzinárodný festival animovaného filmu pre deti, ktorý organizuje Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana. Prebiehať bude do 14. októbra v Bratislave a súčasne aj v ďalších slovenských mestách.

slovakia

left justify in out

Tento rok uvedie festival 250 filmov, z nich sa v súťaži zúčastní 59 filmov z 25 krajín. V medzinárodnej súťaži uvidia diváci najnovšie animované filmy z celého sveta. V tomto ročníku sa súťažné premietania Bienále animácie Bratislava prenesú aj do mimobratislavských regiónov. Okrem troch kín v Bratislave - kina Nostalgia, Domu kultúry Dúbravka a Domu kultúry Zrkadlový háj - sa súťažné premietania pre detských divákov uskutočnia aj v Kunsthalle v Košiciach, v kine Scala v Prešove a v Art Point/kine Baník v Prievidzi.

 

Deti budú mať jedinečnú možnosť vidieť najlepšie animované filmy z celého sveta, ktoré festival uvedie v premiére, pedagógovia i rodičia budú mať zasa inšpiráciu na mnohé témy pre prácu s deťmi.

 

Hlavným magnetom tohto ročníka je nielen nadčasová rozprávka, ale aj rozprávka ako poklad európskej kultúry. Prepája sa do programových sekcií festivalu, ale aj profilových prehliadok a výstav. Do Bibiany tak zavíta H. CH. Andersen vo filmových rozprávkach, prídu legendárni tvorcovia animovaných filmov Jannick Hastrup z Dánska, Tadeusz Wilkosz z Poľska, ktorí svoju tvorbu predstavia deťom osobne. Nebudú chýbať ani najznámejšie veselé večerníčkové rozprávky slovenského režiséra Vlada Malíka či nezabudnuteľné rozprávky hviezdnych tvorcov zo štúdia Zlín.

 

Súčasťou festivalu je dnes popoludní aj vernisáž interaktívnej výstavy Andersen – Rozprávkar na cestách po Európe. Rozprávky Andersena prijala Európa za svoje. Prvá časť výstavy je venovaná jeho cestám po krajinách Európy, jednotlivé miestnosti predstavujú miesta, ktoré navštívil a kde rozprávky napísal. Druhá časť výstavy je venovaná priamo rozprávkam, ich knižným a filmovým podobám, doplneným o ilustrácie z kníh európskych umelcov. Andersen navštívil Bratislavu pred 175 rokmi. V knihe Rozprávka môjho života opisuje svoju cestu loďou po Dunaji z Carihradu do Viedne. Do Bratislavy, vtedajšieho Prešporku, dorazili 3. júna 1841.

 

Festival Bienále animácie Bratislava získal v roku 1991 štatút medzinárodného festivalu a od svojich začiatkov spolupracuje s medzinárodnou organizáciou UNICEF. Koná sa pod záštitou a s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies