Dnes sa zíde vláda na svojom prvom rokovaní po letnej prestávke

NETKY.SK • 16 August 2017, 07:58 • 2 min
Dnes sa zíde vláda na svojom prvom rokovaní po letnej prestávke

BRATISLAVA - Vláda by po letnej prestávke dnes mala opäť obnoviť svoju pravidelnú činnosť. Konanie 66. schôdze v naplánovanom termíne ohrozila koaličná kríza. Predsedovia vládnych politických strán sa však v utorok (15.8.) v rámci konzultácií dohodli, že zasadnutie kabinetu sa uskutoční a jeho program bude schválený.

slovakia

left justify in out

Ministri budú mať na stole rad návrhov zákonov, ktoré sa majú dostať na septembrovú schôdzu Národnej rady SR, aby mohli začať platiť od 1. januára 2018. S dvoma materiálmi prichádza ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorej rezort pripravil úplne nový Zákon o ochrane a podpore obetí trestných činov a novelu Obchodného zákonníka. Žitňanská sa podľa jej slov snaží o väčšiu ochranu pre obete trestných činov, ktorú má priniesť prvá ucelená a komplexná legislatíva venujúca sa tejto oblasti. Do právneho poriadku zavádza nové pojmy obeť a obzvlášť zraniteľná obeť, vzniká katalóg práv obete trestného činu a vymedzuje sa rozsah služieb odbornej pomoci. Obetiam ich majú poskytovať špecializované subjekty financované štátom.

 

Novela Obchodného zákonníka má zakročiť proti špekulatívnym fúziám obchodných spoločností, zvyšuje zodpovednosť štatutárov a spoločníkov firiem a snaží sa zaviesť účinné nástroje proti takzvaným bielym koňom. Podľa Žitňanskej by mala byť novela ďalším krokom k zlepšeniu podnikateľského prostredia a prináša opatrenia v prospech všetkých poctivých podnikateľov.

 

 

Ministri budú hovoriť aj o plánovanom rokovaní s českou vládou. Pôjde už o piate spoločné zasadnutie kabinetov, uskutoční sa 4. septembra v českých Ledniciach. Tradícia sa rozvíja od roku 2012, naposledy bolo v septembri 2016 v Bratislave. Jednou z hlavných tém bude príprava spoločných podujatí pri príležitosti osláv významných dejinných udalostí v budúcom roku – 100. výročie vzniku 1. Československej republiky či 25. výročie samostatnosti oboch republík.

 

Na programe rokovania sú aj poslanecké návrhy. Poslanci Národnej rady SR za SNS a Smer-SD chcú, aby účastníci národného boja za oslobodenie a vdovy a vdovci po nich dostávali vyššie príspevky. Súčasný príspevok k dôchodku by sa mal účastníkom národného boja za oslobodenie zvýšiť od novembra na 40 eur mesačne. Vdovy a vdovci by mali dostávať 20 eur mesačne. Od januára 2019 by príspevky mali vzrásť opäť.

 

Poslanecký návrh novely zákona o ochrane prírody z dielne Mosta-Híd a Smeru-SD počíta s tým, že finančnú náhradu za výrub drevín by obce mohli použiť aj na iné účely ako doteraz. V súčasnosti ich môžu minúť iba na zaplatenie nákladov, spojených so starostlivosťou o dreviny, rastúce na ich území. Po novom by ich mohli použiť napríklad na terénny prieskum či na zelené parky a strechy.

Členovia kabinetu sa budú zaoberať aj zabezpečením novembrových volieb do vyšších územných celkov.

 

Mali by stáť viac ako 10 miliónov eur, pričom z rozpočtu ministerstva vnútra má ísť na voľby 8.724.459 eur, z rozpočtu Štatistického úradu 1.474.750 eur. Prostriedky rezortu vnútra pôjdu na odmeny členom a zapisovateľom volebných komisií, na tlač hlasovacích lístkov, informačných materiálov a volebných tlačív. Z prostriedkov Štatistického úradu sa zabezpečí spracovanie výsledkov volieb.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies