Dnes sa v Národnej rade SR vo veľkom hlasovalo, pozrite si, čo plénum poslancov schválilo a čo nie

NETKY.SK • 16 Máj 2017, 12:12 • 2 min
Dnes sa v Národnej rade SR vo veľkom hlasovalo, pozrite si, čo plénum poslancov schválilo a čo nie

BRATISLAVA - Dnes sa v Národnej rade SR vo veľkom hlasovalo, na programe dnešnej schôdze bolo viacero návrhov, zmien zákonov a úprav v legislatíve.

slovakia

left justify in out

Slovenskú pôdu bude pred špekulatívnymi výkupmi chrániť Ústava SR

Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes totiž schválili ústavný zákon z dielne SNS, ktorý má takúto ochranu pôdy zaviesť do praxe. Pre národniarov je podľa jedného z predkladateľov návrhu Tibora Bernaťáka ochrana pôdy prioritnou témou. "V súčasnosti je Slovenská republika vystavená hrozbe tzv. špekulatívneho výkupu poľnohospodárskej pôdy, preto SNS predložila návrh ústavného zákona, ktorý má za cieľ zakotviť rámec ochrany pôdy pred takýmto špekulatívnym výkupom, ktorý by mohol mať rozsiahle negatívne následky," zdôraznil. Za špekulatívny výkup poľnohospodárskej pôdy je podľa neho potrebné považovať jej výkup s cieľom nevyužívať pôdu na účely poľnohospodárstva. V budúcnosti tak Slovensku hrozí, že bude ohrozená potravinová bezpečnosť štátu a v neposlednom rade by mal špekulatívny výkup poľnohospodárskej pôdy za následok ohrozenie postavenia domácich poľnohospodárov, ktorí sa v súčasnosti nemôžu finančne rovnať s poľnohospodármi na spoločnom európskom trhu. "Ochrana slovenskej pôdy je dlhodobou agendou Smeru–SD. Sme radi, že sa našla ďalšia strana, ktorá je pripravená túto myšlienku podporiť, čím sa výrazne zvyšujú šance na schválenie ústavného zákona," uviedol v reakcii na návrh tlačový odbor vládneho Smeru-SD.

 

Novela zákona o vyvlastňovaní pozemkov pod diaľnice prešla

Parlament schválil aj novelu zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá. Rozhodol o tom v skrátenom legislatívnom konaní hlasmi 87 poslancov, proti bolo 52 zákonodarcov a jeden sa zdržal. Vláda tým reaguje na situáciu pri príprave výstavby diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 v okolí Bratislavy, kde pre meškanie s výkupom pozemkov hrozí štátu vysoká pokuta od koncesionára projektu. Zostáva vykúpiť 0,5 percenta pozemkov, ktoré chce desiatka majiteľov predať za neprimeranú cenu, čo by znamenalo pre štát navyše výdavky za niekoľko desiatok miliónov eur. Za výkup pozemkov pod D4 a R7 už štát vyplatil vyše tristo miliónov eur.

Vyvlastňovaniu pozemkov pre diaľnice má podľa ministerstva dopravy a výstavby pomôcť zavedenie nového právneho inštitútu predbežnej držby, ktorý pred ukončením vyvlastňovacieho procesu umožní vykonávať vopred vymedzené a odstrániteľné práce v nevyhnutnom rozsahu. Novela zákona má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov, pôvodne vláda navrhovala termín 15. mája.

 

Poslanci prijali Deklaráciu o nevyhnutnosti podpory obrany SR

NR SR prijala Deklaráciu o nevyhnutnosti podpory obrany SR, ktorú predložili bývalí ministri obrany Martin Fedor (Most-Híd) a Martin Glváč (Smer-SD). V deklarácii NR SR okrem iného vyhlásila svoju pripravenosť podporiť rozpočtové výdavky na obranu tak, aby do konca tohto volebného obdobia dosiahli 1,6 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). NR SR vyjadrila deklaratívne svoju podporu pripravovaným plánom na modernizáciu a rozvoj bezpečnostného systému SR a Ozbrojených síl SR. Zároveň vyzvala v deklarácii vládu, aby s NR SR pravidelne konzultovala avizované plány rozvoja Ozbrojených síl SR.

Ako povedal dnes na tlačovej besede poslanec Martin Fedor, medzinárodná situácia je alarmujúca. „V čase nových ozbrojených konfliktov tesne za hranicami NATO klesli výdavky európskych spojencov na obranu o 4,7 percenta,“ upozornil. Ešte alarmujúcejšie je to, keď sa podľa Fedora pozrieme, ako rastú povedzme výdavky na armádu Ruskej federácie. „Zatiaľ čo výdavky európskych spojencov klesajú, tak nárast výdavkov Ruskej federácie je až o 40 percent vyšší, keď porovnáme tento rok a rok 2009,“ zdôraznil poslanec Fedor s tým, že Slovensko je odkázané aj v oblasti obrany byť dobrým a dôveryhodným spojencom. 

 

SNS chce zaviesť vekovú hranicu pre zahraničných študentov

Získanie prechodného pobytu na Slovensku z dôvodu štúdia na strednej škole (SŠ) by malo byť od septembra podmienené vekom nižším ako 18 rokov. Túto hranicu chcú do zákona o pobyte cudzincov zaviesť poslanci koaličnej SNS. Právnu normu dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Po novom tak slovenská polícia udelí prechodný pobyt na účel štúdia štátnemu príslušníkovi tretej krajiny, ktorý je žiakom dennej formy štúdia strednej školy a je ku dňu podania žiadosti o udelenie prechodného pobytu mladší ako 18 rokov. Ak ide o žiaka nadstavbového, kvalifikačného, špecializačného alebo vyššieho odborného štúdia, ku dňu podania žiadosti musí byť mladší ako 20 rokov. SNS zároveň navrhuje úplne zrušiť možnosť získať na Slovensku prechodný pobyt z dôvodu štúdia na jazykovej škole, čím chcú zabrániť zneužívaniu povolenia pre dospelé osoby. "V praxi sú zaznamenané mnohé prípady zneužívania tohto účelu udelenia prechodného pobytu na území Slovenskej republiky. Predložený návrh zákona takéto zneužívanie odstraňuje," argumentujú koaliční poslanci.

 

Používanie virtuálnej registračnej pokladnice sa má upraviť

Parlament dnes posunul do druhého čítania návrh koaličnej strany SNS na zrušenie mesačného limitu 3000 pokladničných bločkov. O zrušení limitu pri bločkoch hovoril rezort financií už koncom apríla, keď vláda schválila Akčný plán boja proti daňovým podvodom. "Keď sme diskutovali s niektorými podnikateľmi, tak považovali obmedzenie 3000 bločkov za limitujúce a chceli aj podnikatelia, aby sme maximálny počet bločkov zrušili," priblížil Baláž. Podľa jeho slov v súčasnosti je do systému virtuálnych pokladníc zaregistrovaných zhruba 30.000 používateľov a trend registrovaných používateľov z mesiaca na mesiac rastie. Táto zmena má stáť zhruba 3,1 milióna eur. "Bude verejné obstarávanie, systém je nastavený, akurát treba dokúpiť hardvérové vybavenie," priblížil Baláž.

 

Podmienky prihlásenia jednotlivo dovezených áut z tretích štátov by sa mali zjednodušiť. Vyplýva to z novely zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorú dnes plénum Národnej rady (NR) SR posunulo do druhého čítania. "V súčasnosti platné podmienky značne obmedzujú možnosti evidencie týchto jednotlivo dovezených vozidiel," odôvodnili svoj zámer poslanci. Úpravou podmienok sa podľa nich liberalizuje prostredie a rozšíria sa možnosti dovozu vozidiel z tretieho štátu. "Návrh zmeny zákona je inšpirovaný obdobnou právnou úpravou platnou v Českej republike, ktorá ponúka širšie možnosti na evidenciu jednotlivo dovezeného vozidla z tretieho štátu," vysvetlili predkladatelia z SNS. Účinnosť novely poslanci navrhujú od 1. septembra tohto roku.

 

Súčasný spôsob odmeňovania členov obecných komisií sa meniť nebude. Plénum NR SR dnes totiž nepodporilo návrh novely zákona o obecnom zriadení od Martina Klusa (SaS), ktorý mal dať na jednu úroveň komisárov, ktorí sú miestnymi poslancami a členov komisie, ktorí v zastupiteľstve nie sú. "V súčasnosti obce a mestá uplatňujú rozdielny prístup k odmeňovaniu členov komisií, ktorý v mnohých prípadoch nerešpektuje zásadu rovnosti. Často sa totiž stáva, že členovia komisií, ktorí sú poslancami, majú priznaný nárok na odmenu a členovia - neposlanci ho priznaný nemajú," argumentoval Klus. Jeho novela to mala zmeniť s tým, že zásady odmeňovania poslancov by určovalo obecné zastupiteľstvo. Malo pritom platiť pravidlo, že členovia komisií, ktorí nie sú poslancami, by mali nárok na odmenu podľa rovnakých zásad, ako členovia komisií, ktorí sú poslancami.

 

Problematika odborného vzdelávania a prípravy v stredných odborných školách sa upravovať nebude. Poslanci NR SR dnes nepodporili návrh novely zákona o odbornom vzdelávaní a príprave od SaS, ktorého cieľom bolo zatraktívniť systém tak, aby sa doň zapojilo viac zamestnávateľov a škôl. "Po dvoch rokoch od účinnosti zákona o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorým sa v SR zaviedlo duálne vzdelávanie, je možné konštatovať, že záujem stredných odborných škôl zapojiť sa do systému duálneho vzdelávania je nižší, ako sa očakávalo," tvrdili liberáli. "Nakoľko žiaci zapojení do duálneho vzdelávania v celkovom počte 1572 tvoria len dve percentá všetkých žiakov prvého a druhého ročníka stredných odborných škôl v SR, je možné konštatovať, že sa zatiaľ nepodarilo vytvoriť dostatočné podmienky na zabezpečenie stredoškolského odborného vzdelávania a prípravy žiakov v súlade s potrebami trhu práce," uviedli opoziční poslanci.

 

Povinnosť predkladať výpis z Obchodného registra a výpis zo Živnostenského registra rôznym inštitúciám sa nezruší. Takéto opatrenie navrhovala v novele Správneho poriadku štvorica poslancov opozičnej SaS. Podľa nich ide o zbytočnú administratívnu záťaž pre ľudí či podnikateľov. Plénum Národnej rady (NR) SR ich návrh pri dnešnom hlasovaní neposunul do druhého čítania. "Predkladanie týchto výpisov je pritom neopodstatnené, keďže oba registre sú verejne prístupné," argumentovali poslanci. Celkovo poslanci v zákonoch identifikovali viac ako 150 situácií, keď sú tieto výpisy vyžadované.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona