Dnes sa uskutočnia pohreby piatich obetí útokov v Paríži

NETKY.SK • 13 Január 2015, 10:53 • 2 min
Dnes sa uskutočnia pohreby piatich obetí útokov v Paríži

PARÍŽ - Francúzskeho policajta Ahmeda Merabeta, ktorý bol prvou z obetí útoku na redakciu týždenníka Charlie Hebdo, pochovajú dnes na moslimskom cintoríne na predmestí Bobigny na severovýchode parížskej aglomerácie. Informovala o tom dnes spravodajská televízia BFM TV.

slovakia

left justify in out

 

 

 

 

Na policajnej prefektúre v Paríži sa dnes uskutoční smútočné zhromaždenie na pamiatku všetkých troch policajtov, ktorí sa minulý týždeň v Paríži stali obeťami série útokov radikálnych islamistov. Okrem 40-ročného Merabeta prišiel v stredu v redakcii o život aj telesný strážca šéfredaktora Charlie Hebdo - 49-ročný Franck Brinsolaro. Ďalšou obeťou z radov polície bola 26-ročná Clarissa Jean-Philippová, ktorá bola smrteľne zranená minulý štvrtok pri útoku na policajnú hliadku na parížskom predmestí Montrouge.

 

Na pietnom akte na prefektúre sa zúčastní aj prezident Francois Hollande.

 

Merabet pracoval na polícii v 11. parížskom obvode a jeho úlohou bola ochrana redakcie Charlie Hebdo. Útočníci - bratia Chérif a Said Kouachiovci - ho pri pokuse o prienik do budovy najprv postrelili a keď sa im snažil zabrániť vo vstupe zastrelili ho. Jeho vraždu nasnímal z protiľahlej budovy jeden z obyvateľov ulice. Záznam "zavesil" na internet, po čase si uvedomil neetickosť svojho správania a záznam stiahol, medzičasom ho však už zdieľali tisíce ľudí. Merabetovi príbuzní počas víkendu vyjadrili veľké zdesenie nad týmto necitlivým prejavom neúcty.

 

Dnes sa uskutoční aj pohreb ďalších štyroch obetí - ide o rukojemníkov, ktorí prišli o život uplynulý piatok, keď islamista Amédy Coulibaly obsadil v Paríži supermarket s kóšer potravinami. Telá Yohana Cohena, Yohava Hattaba, Philippa Brahama a François-Michela Saadu previezli dnes do Izraela, kde ich pochovajú na cintoríne na Olivovej hore, spresnila BFM TV. 

 

img

 

Francúzsku vládu bude na pohrebe na žiadosť prezidenta Hollanda zastupovať ministerka životného prostredia Ségolene Royalová.

 

Intenzívne sa bude spomínať aj na Jeana Cabuta, zvaného Cabu, jedného zo zavraždených karikaturistov týždenníka, ktorý by sa dnes dožil 77 rokov. Spomenú si naňho dnes v jeho rodisku - v meste Châlons-en-Champagne. 

 

Séria útokov, ktoré od stredy do piatku spáchala trojica islamistov, si vyžiadala 17 obetí na životoch. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies