Dnes sa uskutoční pietna spomienka na umelca Leopolda Haverla

NETKY.SK • 15 Február 2016, 08:41 • 2 min
Dnes sa uskutoční pietna spomienka na umelca Leopolda Haverla

BRATISLAVA – Nedávno zosnulý herec, recitátor a dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) Leopold Haverl by sa v utorok 16. februára dožil 80 rokov.

slovakia

left justify in out

Pietna spomienka na umelca, ktorý skonal v piatok 5. februára, sa uskutoční dnes o 11.00 h v Sále činohry, v novej budove SND.

 

V srdciach divákov ostane Leopold Haverl zapísaný ako výrazná herecká osobnosť s nezameniteľným hlbokým hlasom. Svoje umenie predviedol v desiatkach divadelných hier, televíznych inscenácií, filmov i dabingov. "Možno to vyznie ako klišé, ale aplauz je pre herca najväčšia odmena. Aj to, keď vás niekto zastaví na ulici a povie, že sa mu páčilo, čo ste hrali. Určite to nerobím pre peniaze," vyznal sa svojho času legendárny herec.

 

Leopold Haverl sa narodil 16. februára 1936 v Bratislave. K divadlu privoňal už v detstve, jeho otec pracoval v SND ako osvetľovač. "Zoznámil som sa s celou zakladateľskou generáciou – Meličková, Borodáč, Budský, Gregor, Huba, Záborský... Poznali ma ako dieťa a učili ma ako budúceho adepta herectva. Bola to vlastne náhoda a osud," zaspomínal si Haverl. Po štúdiu herectva na bratislavskom Štátnom konzervatóriu začal hereckú kariéru v zájazdovom Dedinskom divadle (1954-1960). Neskôr bol päť rokov členom Krajského divadla v Trnave (1960-1965) a tri roky hrával v Divadle poézie v Bratislave (1965-1968). V roku 1968 sa stal členom Činohry SND.

 

Na doskách SND predviedol mnohé pamätné kreácie v inscenáciách svetoznámych dramatikov, akými boli William Shakespeare, Moliere či Fjodor Michajlovič Dostojevskij. Bol Raskoľnikovom v Zločine a treste, Dromiom Efezským v Komédii omylov, sirom Johnom Falstaffom v Henrichovi IV. alebo Willym Lomanom v slávnej hre Smrť obchodného cestujúceho. Priaznivcom divadla sa predstavil tiež ako mešťanosta v Gogoľovom Revízorovi či ako rozprávač príbehu Na skle maľované. Úspechy zaznamenal aj vďaka hosťovaniu v nitrianskom Divadle Andreja Bagara (DAB) a na bratislavskej Novej scéne, kde si zahral napríklad v populárnom komediálnom muzikáli Hello, Dolly!.

 

Leopold Haverl bol žiadaným hercom nielen na doskách, ktoré znamenajú svet. Nakrútil množstvo televíznych filmov a seriálov. Po boku plejády slovenských hereckých hviezd sa objavil vo vojnovej dráme Kapitán Dabač (1959), nasledoval televízny film podľa námetu rovnomenného románu Ladislava Mňačka Smrť sa volá Engelchen (1960). Z Haverlovej bohatej filmografie treba spomenúť tragikomédiu Naši pred bránami (1970), drámu Hájnikova žena (1971), seriál Povstalecká história (1984), snímky Ženský zákon (1987), Tá tajovská voda mútna (1987), Stratený list (1992) alebo inscenáciu nakrútenú podľa dvoch poviedok slovenského klasika Martina Kukučína Pod vládou ženy aj na svitaní (1993). V ostatnom období si zahral Osvalda Závodského v televíznom seriáli Divoké kone (2014). Netajil sa tým, že natáčanie Divokých koní bolo už pre neho naozaj ťažké, dôvodom bola aj jeho choroba.

 

Svoje nezastupiteľné miesto mal Haverl aj v rozhlasovej a dabingovej tvorbe. Jeho prenikavým hlasom hovoril napríklad kráľ v rozprávke Fantaghiró, Tatko Šmolko, leví otec Mufasa z rozprávky Leví kráľ alebo čarodejníci Gandalf z Pána prsteňov a Albus Dumbledore zo série o Harrym Potterovi.

 

Prvým ocenením herca bola v roku 1977 Cena Andreja Bagara. Za svoje umelecké aktivity získal v roku 2001 v českých Poděbradoch Krištáľovú ružu za celoživotný umelecký prínos v prednese poézie a prózy. Pribinov kríž I. stupňa mu udelil prezident SR Ivan Gašparovič v roku 2006. V tom istom roku mu za celoživotné herecké dielo udelili Mimoriadnu cenu Krištáľové krídlo, aj Cenu Jozefa Krónera.

 

Leopold Haverl zomrel 5. februára 2016 v Bratislave vo veku nedožitých 80 rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona