Dnes sa spúšťa aplikácia, ktorá ľuďom uľahčí adopciu psov a mačiek

NETKY.SK • 5 Máj 2021, 12:44 • 2 min
Dnes sa spúšťa aplikácia, ktorá  ľuďom uľahčí adopciu psov a mačiek

BRATISLAVA - Mimovládna organizácia Zvierací ombudsman dnes pre verejnosť spustila webovú aplikáciu „Nájdite sa online“, ktorá ma ľuďom uľahčiť adopciu psov a mačiek.

slovakia

left justify in out

Aplikácia umožňuje ľuďom vyhľadať podľa kritérií zvieratá vhodné na adopciu v ich okolí a následne o ne prejaviť záujem vyplnením adopčného formulára. Pre tých, ktorí ešte nie sú rozhodnutí, či chcú vlastniť psa, alebo mačku ponúka možnosť vziať si zviera do dočasnej opatery.

 

img

 

Všetko vybavíte pohodlne z domu. „Akcia Nájdite sa so zvieratkom z útulku! je bezpochyby prvou akciou svojho druhu v Bratislave a v Košiciach, ktorá si za 20 “vydaní” našla stabilné miesto v social kalendári obyvateľov i návštevníkov. Je to totiž prvá „ľudsko-zvieracia zoznamka”, inými slovami príležitosť pre rodinky, ktoré si chcú adoptovať opusteného chlpáča, ale boja sa ísť do útulku alebo sa inak nevedia odhodlať,“ vysvetluje zvierací ombudsman na webe. Rodinám sú dokonca k dispozícii odborníci, ktorí pomôžu pri výbere zvieratka či poradia. Online adopciu môžete, okrem aplikácie, vyriešit aj na webe najditesa.online.

 

img

 

Súvisiaci článok: Zachráň psíka z útulku adopciou. Funguje to online

 

Aktuálne sa v aplikácii nachádzajú zvieratá vhodné pre adopciu z 22 útulkov na celom Slovensku. Podľa ombudsmanky Stanovej sa v budúcnosti rozšíri počet útulkov, ktoré sa do aplikácie pripoja na 30. Zvieracia ombudsmanka však upozorňuje, že požiadanie si o adopciu zvieraťa automaticky neznamená, že daný záujemca zviera do opatery získa.

„Máme v aplikácii útulky, o ktorých vieme, že majú tie najprísnejšie štandardy. To, komu daný útulok adoptuje alebo neadoptuje psa, alebo mačku je na samotnom útulku. Funguje to tak, že systém vygeneruje záujemcovi najvhodnejšie možné zvieratá podľa zadania, ale následne sa komunikácia presúva k samotnému útulku,“ povedala Stanová.

Útulok podľa nej najlepšie vie, ktorý zo záujemcov o adopciu konkrétneho psa alebo mačky bude vedieť vytvoriť zvieraťu najlepšie podmienky. Rovnako vie posúdiť, aké zviera by sa k danému záujemcovi hodilo. Podľa zvieracej ombudsmanky predstavuje adopcia aj určité riziko. Ak by sa totiž napríklad nový majiteľ zviera po čase rozhodol odovzdať naspäť do útulku, zviera by tým mohlo byť výrazne psychicky poznačené. Stanová dodala, že útulky preto musia posudzovať, komu zviera odovzdajú do starostlivosti.

 

Prečítajte si tiež: Ministerstvo pôdohospodárstva sa bude zaoberať petíciou za zastavenie pokusov na zvieratách


Aplikácia „Nájdite sa online“ vznikla na základe spolupráce Zvieracieho ombudsmana so spoločnosťami Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia a vzdelávacieho programu spoločnosti Digital League. Zvierací ombudsman je organizácia, ktorej zriadením sa zhmotnila dlhoročná snaha zjednotiť útulky pre týrané a opustené zvieratá a ochranárske združenia na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies