Dnes sa rozlúčili s Milanom Karabínom, Kiska: Morálne pevný, profesionálne zdatný a nanajvýš spravodlivý

NETKY.SK • 8 September 2015, 15:10 • 2 min
Dnes sa rozlúčili s Milanom Karabínom, Kiska: Morálne pevný, profesionálne zdatný a nanajvýš spravodlivý

BRATISLAVA – Odišiel vzácny, pracovitý, čestný a spravodlivý človek. Znelo dnes obradnou sieňou bratislavského cintorína Vrakuňa, kde sa rodina, priatelia, kolegovia a známi lúčili s bývalým predsedom Najvyššieho súdu SR a sudcom trestnoprávneho kolégia Milanom Karabínom.

slovakia

left justify in out

Na pohrebe sa zúčastnil aj prezident Andrej Kiska. Karabín zomrel nečakane na dovolenke v Turecku vo veku nedožitých 66 rokov. Manželka sa s ním lúčila slovami „všetko zmizne, len stopy tvojej lásky a práce zostanú“.
Za najbližších kolegov a priateľov sa s Karabínom lúčil sudca Juraj Kliment, ktorý s ním bol dlhé roky v jednom senáte. Zdôraznil, že pre neho bol Karabín „viac ako priateľ, bol to brat v službách spravodlivosti“. Bral si najkomplikovanejšie prípady a pojednávania, ktoré viedol, boli veľkou školou súdnictva, zdôraznil. Vo funkcii šéfa Najvyššieho súdu SR položil Karabín latku veľmi vysoko, nie ako to bolo neskôr, keď sa objavili na súde „zhubné tendencie“, dodal. Kliment pripomenul, že vtedy bol Karabín medzi prvými, ktorí sa postavili proti rozkladu justície a za to čelil pomste. Podľa Klimenta bol Karabín sklamaný aj terajšou situáciou na súde. Bohužiaľ si odišiel, keď sa ide lámať chlieb a bez teba budeme rozhodovať, akou cestou pôjde trestné kolégium a najvyšší súd, adresoval mŕtvemu priateľovi slová Kliment.

 

Prezident, ktorý priznal, že sa s Karabínom osobne nepoznal, zdôraznil, že všetci, čo Karabína poznali a spolupracovali s ním, mu povedali to isté - že obstál vo všetkých skúškach života, aj ako človek aj ako predseda NS SR. „Morálne pevný, profesionálne zdatný a nanajvýš spravodlivý. Nikdy ste sa nepridali k páchaniu zla a so zlom ste statočne bojovali,“ uviedol prezident. Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová v príhovore zdôraznila, že odišiel vzácny človek, ktorý obohacoval okolie a odovzdával svoje skúsenosti. „Žil život naplnený láskou a prácou,“ dodala.

 

Milan Karabín sa narodil 21. septembra 1949 v Poprade - Matejovciach. Zomrel 31. augusta. Právo vyštudoval na Právnickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. Po škole začal pôsobiť v roku 1973 ako justičný čakateľ na Krajskom súde v Košiciach. Neskôr pôsobil ako sudca na Okresnom súde v Poprade a na Krajskom súde v Košiciach. Od roku 1982 bol sudcom Najvyššieho súdu SR. V rokoch v rokoch 1996 až 1997 a 2003 až 2008 viedol tento súd ako jeho predseda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies