Dnes sa rozhodne o nových predsedoch a poslancoch krajov

NETKY.SK • 9 November 2013, 07:49 • 2 min
Dnes sa rozhodne o nových predsedoch a poslancoch krajov

BRATISLAVA - Začali sa v poradí štvrté voľby poslancov a predsedov samosprávnych krajov od vzniku SR. Podľa piatkových informácií zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do orgánov samosprávnych krajov Evy Chmelovej možnosť začať hlasovanie skôr využili v obci Lazany v okrese Prievidza, kde sa dá voliť už od 6:00.

slovakia

left justify in out

Je však možné, že zákonom povolené skoršie otvorenie volebných miestností využijú napokon vo viacerých obciach. Podľa zákona sa voľby do vyšších územných celkov (VÚC) konajú od 7:00 do 22:00 a v prípade potreby môžu v obciach začať hlasovať aj skôr. Všade však musia byť volebné miestnosti otvorené do 22:00. ÚVK upozorňuje, že až do skončenia hlasovania, do 22:00 platí moratórium a je zakázané akékoľvek informovanie v prospech aj neprospech kandidátov. ÚVK dostala ešte pred začiatkom hlasovania viacero podnetov. Vyjadrí sa k nim dnes.

Priebežné výsledky spracovania hlasovania bude tradične po skončení hlasovania zverejňovať Štatistický úrad SR. Dostupné budú na webstránkach https://portal.statistics.sk a https://volbysr.sk/, kde sa po spracovaní všetkých hlasov objavia aj celkové výsledky krajských volieb. Oficiálne výsledky vyhlási ÚVK. 

Pre voľby do vyšších územných celkov (VÚC) je zriadených 90 volebných obvodov a 5 932 okrskov, teda volebných miestností. Svoje voličské právo v nich môže využiť približne 4,4 milióna voličov. Právo voliť do orgánov samosprávnych krajov majú občania SR a cudzinci, ktorí najneskôr dnes dovŕšili 18 rokov. Podmienkou je tiež trvalý pobyt v obci, ktorá patrí do územia kraja. Voliť v krajských voľbách sa dá iba v mieste trvalého bydliska. Neexistuje voličský preukaz, s ktorým sa napríklad vo voľbách do Národnej rady SR dá hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku. Každý volič totiž môže voliť iba poslancov, ktorí patria do jeho voličského obvodu. Z tých istých dôvodov sa nedá hlasovať poštou zo zahraničia. Voliči vyberajú vedenie ôsmich krajov - ich predsedov a poslancov krajských zastupiteľstiev. Zaregistrovaných bolo pôvodne 2 575 kandidátov na poslancov a deň pred voľbami ich bolo (po vzdaní sa alebo odvolaní kandidatúry) o osem menej, teda 2 567. Na osem krajských predsedníckych stoličiek spolu kandidovalo 66 záujemcov, jeden však odstúpil - v Trnavskom samosprávnom kraji sa vzdal kandidatúry na predsedu kraja Jozef Ravasz. 

Vo voľbách do VÚC nemôžu hlasovať právoplatne odsúdení na trest odňatia slobody a ľudia zbavení spôsobilosti na právne úkony. Prekážkou vo výkone volebného práva je aj zákonom stanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodu ochrany zdravia ľudí a výkon základnej vojenskej služby alebo náhradnej vojenskej služby alebo zdokonaľovacej služby - a to v prípade, ak to vyžaduje plnenie úloh podľa osobitných predpisov. 

Voliči môžu až do skončenia hlasovania, do 22:00 využiť informačnú telefonickú linku, ktorú Ministerstvo vnútra (MV) SR tradične zriadilo pred voľbami. Volebná infolinka MV SR funguje na bratislavských telefónnych číslach: 02/ 5094 2312 a 02/ 4859 2312 alebo na tých istých číslach, no s koncovým dvojčíslom -13. Informačná linka je určená výlučne pre obyvateľov a neposkytujú sa na nej informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám, kandidátom či obciam. 

Poriadok a pokojný priebeh volieb zabezpečí v okolí všetkých volebných miestností polícia. Podľa predsedu ÚVK Štefana Škrabáka (KSS) polícia v zvýšenej miere dohliadne na priebeh a spracovanie volieb hlavne v kritických oblastiach, kde sú skúsenosti s korupciou z minulosti, hlavne na východnom Slovensku alebo v rómskych oblastiach. 

Ak kandidát na predsedu samosprávneho kraja nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, do 14 dní bude druhé kolo, teda pravdepodobne v sobotu 23. novembra. Náklady na jesenné krajské voľby budú takmer desať miliónov eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies