FOTO Prvý sneh v Nízkych Tatrách: Takto to vyzerá na Chopku

NETKY.SK • 4 Október 2016, 13:28 • 2 min
FOTO Prvý sneh v Nízkych Tatrách: Takto to vyzerá na Chopku

BRATISLAVA - Meteorológovia hlásia prvý sneh na zajtra (5.10). Na internete však už kolujú prvé zábery pocukrovanej krajiny v oblasti Nízkych Tatier. V stredisku Jasná Nízke Tatry sa už tešia prvému snehu.

slovakia

left justify in out

 

Streda (5. 10.) a štvrtok (6. 10.) by mali podľa meteorológov priniesť sneženie do oblastí Banskobystrického, Trenčianskeho, Žilinského a Prešovského kraja. Podľa predpovedí by v nadmorskej výške nad 700 metrov mohlo napadnúť 1 až 15 cm nového snehu. 

 

Sever stredného a východného Slovenska dnes zasiahne výdatnejší dážď. Týka sa to okresov Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Bardejov, Sabinov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Humenné a Snina. 

 

Na Lomnickom štíte v nadmorskej výške 2634 m. n. m. vo Vysokých Tatrách neustále pribúda nový sneh. Od pondelňajšieho večera (3. 10.) sa tu už vytvorila súvislá snehová pokrývka. Podľa predpovedi meteorológov snežiť bude aj naďalej a hranica sneženia sa bude popoludní znižovať.

 

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre túto oblasť výstrahu 2. stupňa, ktorá platí až do dnešnej polnoci. Meteorológovia predpokladajú, že miestami by mohlo spadnúť 40 až 60 mm zrážok.

 

img

 

Zároveň treba na celom území Slovenska počítať so silnejším vetrom, meteorológovia v tejto súvislosti vydali prvý, najnižší výstrahový stupeň. Vietor môže miestami v nárazoch dosiahnuť od 18 do 27 metrov za sekundu (60 - 100 km/h). Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a hoci je pre dané oblasti v tomto období bežná, môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

 

img

 

V stredu by mal zároveň silnejší vietor potrápiť niektoré lokality v Prešovskom a Košickom kraji. Vyhlásený je zatiaľ prvý, najnižší stupeň, rýchlosť vetra by mohla miestami dosiahnuť 25 až 27 metrov za sekundu (90 - 100 km/h).

 

img

 

 

Utorok

Oblačno až zamračené na západe večer ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti. Na mnohých miestach dážď, na severe a východe miestami aj výdatný. Od cca 1800 m, k večeru od cca 1200 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 11 až 15, na Kysuciach, Orave, v Liptove, a na Spiši okolo 9 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 3 st.
Severozápadný až severný vietor do 6 m/s (20 km/h), postupne od západu zosilnie na 5 až 11 m/s (20 až 40 km/h), miestami v nárazoch 16 až 21 m/s (55 až 75 km/h) 
Na horách popoludní búrlivý vietor až víchrica.

Predpokladané množstvo zrážok:
do 15 mm, na severe a východe miestami 20 až 35 mm

 

Streda

Premenlivá, cez deň postupne veľká oblačnosť. V noci miestami, najmä na severe prehánky, prevažne snehové. Cez deň na mnohých miestach dážď alebo prehánky, od 700 m sneženie. Chladno a veterno!
Najnižšia nočná teplota 7 až 3, na severe okolo 1 st.
Najvyššia denná teplota 7 až 12, na severe 3 až 7 st.
Prevažne severný vietor 4 až 9 m/s (15 až 30 km/h), miestami v nárazoch okolo 15 m/s (55 km/h).

 

Štvrtok

Oblačno až zamračené. Na viacerých miestach dážď, v noci na severe aj intenzívny. Od 900 m, v noci aj nižšie, sneženie. Chladno!
Najnižšia nočná teplota 6 až 0 st.
Najvyššia denná teplota 3 až 8, v južnej polovici západného a stredného
Slovenska 8 až 13 st.
Prevažne severný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), miestami v nárazoch do 15 m/s (55 km/h), popoludní postupne zoslabne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies