Dnes sa oficiálne začnú rokovania o brexite, za jeden stôl zasadnú britskí aj európsky vyjednávači

NETKY.SK • 19 Jún 2017, 10:40 • 2 min
Dnes sa oficiálne začnú rokovania o brexite, za jeden stôl zasadnú britskí aj európsky vyjednávači

BRUSEL - Prvé kolo rokovaní o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ sa oficiálne začne dnes o 11.00 h.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Za rokovacím stolom sa stretnú tímy vedené vyjednávačom EÚ Michelom Barnierom a britským ministrom pre brexit Davidom Davisom. Hlavnými témami prvého stretnutia by mali byť práva občanov, finančné vyrovnanie a severoírska hranica.

 

Britskí a európski vyjednávači sa dnes prvýkrát stretnú v budove Európskej komisie v Bruseli, čím sa oficiálne začnú rokovania o brexite. Prvé jednodňové stretnutie má slúžiť na dohodu o programe rokovaní na najbližšie mesiace.

 

Európska únia dlhodobo opakuje, že pri brexite má tri priority a samotné rokovania chce rozdeliť na dve časti. V prvej časti rokovaní mieni jednak nájsť zhodu na právnom statuse obyvateľov Únie žijúcich v Británii a naopak, stanovení výšky finančných záväzkov, ktoré musí Londýn splatiť za členstvo; a jednak zabrániť vzniku tvrdej hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou. Až po dostatočnom pokroku v týchto témach je EÚ ochotná hovoriť o usporiadaní vzťahov s Britániou po jej odchode zo spoločenstva.

 

Britská premiérka Theresa Mayová sa však nachádza v zložitej situácii a pravdepodobne vytvorí menšinovú vládu. Situáciu jej skomplikovali predčasné voľby, ktoré sama iniciovala, ale prišla v nich o väčšinu v parlamente.

 

Mayová pred voľbami presadzovala tvrdý brexit a vyžadovala súbežné rokovania o odchode z Únie a o budúcom nastavení ekonomických vzťahov. Oslabenie mandátu vo voľbách by mohlo jej postoj zmierniť. Časopis Politico s odvolaním sa na diplomatické zdroje informoval, že Londýn súhlasil s požiadavkou Únie, aby sa najprv rokovalo o brexite a až potom o nastavení obchodných vzťahov po brexite.

 

Tlačová konferencia vedúcich vyjednávačov Davida Davisa a Michela Barniera je naplánovaná na 18.30 h.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies