Dnes sa dozvieme, či Sýria použila proti obyvateľstvu chemické zbrane

NETKY.SK • 16 September 2013, 06:22 • 2 min
Dnes sa dozvieme, či Sýria použila proti obyvateľstvu chemické zbrane

NEW YORK - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dostal v nedeľu správu tímu vyšetrovateľov, ktorí mali preveriť tvrdenia o údajnom použití chemických zbraní v Sýrii. O zisteniach inšpektorov bude členov Bezpečnostnej rady OSN informovať v priebehu dnešného dňa, oznámil jeho hovorca Martin Nesirky v e-maili rozoslanom novinárom.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovaciu správu, ktorej obsah zatiaľ nie je známy, odovzdal šéfovi OSN vedúci misie inšpektorov profesor Ake Sellström zo Švédska. Pan Ki-mun s ňou dopoludnia miestneho času oboznámi na neverejnom zasadaní Bezpečnostnú radu, neskôr aj Valné zhromaždenie OSN.

Po tomto stretnutí predstúpi generálny tajomník OSN pred novinárov. Správu OSN zverejní aj na svojej stránke https://www.un.org/disarmament. Očakáva sa, že potvrdí použitie chemických zbraní v Sýrii, otázku kto ich nasadil však ponechá nezodpovedanú.

Pri útoku chemickými zbraňami malo 21. augusta na predmestí sýrskej metropoly Damask zahynúť viac ako 1400 ľudí. Opozícia a niektoré západné štáty útok pripisujú režimu prezidenta Bašára Asada. USA chceli na chemický útok odpovedať vojensky, zatiaľ sa však s Ruskom dohodli, že režim v Damasku musí do 21. septembra poskytnúť "súhrnný zoznam" arzenálu svojich chemických zbraní. V nasledujúcich mesiacoch by sa mali všetky chemické zbrane odviezť z občianskou vojnou zmietanej Sýrie a zničiť. Celý proces má trvať do polovice roka 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies