Dnes sa dozvieme, ako by mali fungovať „zelené pasy", ktoré nám uľahčia cestovanie počas pandémie

NETKY.SK • 17 Marec 2021, 10:08 • 2 min
Dnes sa dozvieme, ako by mali fungovať „zelené pasy", ktoré nám uľahčia cestovanie počas pandémie

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes predstaví technické riešenie, ako budú fungovať tzv. zelené pasy.

slovakia

left justify in out

Je dôležité, aby boli pasy dočasné, kým sa naplno otvorí schengenský priestor. Pred dnešným rokovaním vlády to uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS).

„Takisto je pre nás veľmi dôležité, aby to nebolo len o vakcínach, ale aj o spoločnom uznávaní testovania,“ doplnil Klus. Dodal, že je oroti akémukoľvek vytváraniu dvoch „kategórií“ občanov. Očkovanie je stále dobrovoľné, a preto je nevyhnutné nastaviť pravidlá tak, aby sa v nich našiel každý.

 


Akceptácia „zelených pasov“ či COVID-19 certifikátov v Európskej únii môže pomôcť oživiť cestovný ruch, obchod aj služby.

 

"Ešte aj po zajtrajšom oznámení podrobností zo strany Európskej komisie bude pokračovať dôležitá diskusia o tom, čo všetko do takýchto certifikátov zahrnieme a ako si to budeme navzájom uznávať," zdôraznil štátny tajomník. 

 

V digitálnej forme by obsahovali informáciu o zaočkovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19, ako aj o absolvovaní aktuálneho testu. „Zelené pasy“ by mali začať fungovať ešte pred letom.

 

Súvisiaci článok: Ako to bude s covid pasmi? Jeho podobu budeme poznať už čoskoro



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies