Dnes sa aj na Slovensku začína tradičný Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov

NETKY.SK • 18 Január 2015, 10:22 • 2 min
Dnes sa aj na Slovensku začína tradičný Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov

BRATISLAVA - Tradičné medzinárodné podujatie - Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov - sa uskutoční od 18. do 25. januára. Je to spoločná iniciatíva Pápežskej rady na podporu jednoty kresťanov a Svetovej rady cirkví.

slovakia

left justify in out

Aj na Slovensku sa pri tejto príležitosti uskutoční viacero ekumenických bohoslužieb a stretnutí. Napríklad, už dnes o 17.00 h sa uskutoční úvodné modlitbové stretnutie v Kostole sv. Heleny v Trnave, kde usporiadateľom je Gréckokatolícka cirkev. Podobne aj v Žiline dnes o 18.00 h bude modlitbové stretnutie v evanjelickom kostole na Námestí Žilinskej synody 2.
      

Rada pre ekumenizmus Bratislavskej arcidiecézy v spolupráci s predstavenými kresťanských cirkví a spoločenstiev a Rehoľou menších bratov františkánov organizuje aj tento rok celobratislavskú ekumenickú bohoslužbu v rámci Týždňa modlitieb za jednotu kresťanov v utorok 20. januára o 17.30 h vo Františkánskom kostole v centre Bratislavy. Predsedať jej budú predstavitelia Rímskokatolíckej cirkvi, Gréckokatolíckej cirkvi, Bratskej jednoty baptistov, Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV), Cirkvi bratskej, Evanjelickej cirkvi metodistickej a Reformovanej kresťanskej cirkvi.
      

Témou tohtoročných stretnutí kresťanov rôznych cirkví pri spoločných modlitbách sú Ježišove slová z Jánovho evanjelia "Daj sa mi napiť". Tento rok budú komentované v príhovoroch zástupcov Rímskokatolíckej cirkvi a Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania. Po stretnutí bude nasledovať bratské agapé v refektári františkánov. Všetci kresťania, ako aj ľudia dobrej vôle v Bratislave sú pozvaní, aby pri tejto príležitosti vytvorili spoločenstvo vzájomnej úcty a lásky, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.
      

V evanjelickom kostole Svätej Trojice v Bratislave - Petržalke sa vo štvrtok 22. januára 2015 o 16.30 h uskutočnia ekumenické služby Božie pri príležitosti 9. výročia pôsobenia Ústredia Ekumenickej pastoračnej služby (EPS) v Ozbrojených silách (OS) a Ozbrojených zboroch (OZ) SR. Zároveň sa bude konať Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov. Generálny duchovný EPS pplk. Marián Bodolló pri tejto príležitosti pozval ordinára OS a OZ SR Mons. Františka Rábeka a všetkých kaplánov ordinariátu, aby spoločnou modlitbou prosili za dar jednoty.  
      

V Trnave sa okrem spomenutého úvodného stretnutia v nedeľu 18. januára uskutočnia spoločné modlitby kresťanov aj v pondelok 19. januára o 19.00 h v Františkánskom kostole sv. Jakuba, v stredu 21. januára o 19.00 h v Bazilike sv. Mikuláša a o týždeň, v nedeľu 25. januára o 18.00 h, v zborovom kostole ECAV.
      

V Banskej Bystrici sa uskutoční ekumenická bohoslužba v nedeľu 25. januára 2015 o 15.00 h vo Farskom kostole sv. Michala archanjela.
      

Celý rad modlitbových stretnutí za účasti kresťanov šiestich cirkví pripravili v Žiline, vždy o 18.00 h. Okrem úvodného stretnutia v evanjelickom kostole 18. januára, sa kresťania budú modliť v utorok 20. januára v modlitebni Kresťanských zborov, ďalej 21. januára v rímskokatolíckom Kostole sv. Barbory, vo štvrtok 22. januára v gréckokatolíckom chráme, v sobotu 24. januára v priestoroch Cirkvi adventistov siedmeho dňa a v nedeľu 25. januára je organizátorom modlitebného stretnutia Cirkev bratská.
      

Tradičný termín konania Týždňa modlitieb za jednotu kresťanov na severnej pologuli od 18. do 25. januára navrhol v roku 1908 Paul Wattson tak, aby sa uskutočnil medzi sviatkami Katedra sv. Petra a Obrátenie sv. Pavla, apoštola. Na južnej pologuli sú v januári prázdniny, takže cirkvi tam organizujú Týždeň modlitieb v inom termíne, napríklad v období sviatkov Zoslania Ducha Svätého, uviedla TK KBS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies