Dnes ráno skonala prvá dáma českého filmu Viera Chytilová (†85)!

NETKY.SK • 12 Marec 2014, 17:08 • 2 min
Dnes ráno skonala prvá dáma českého filmu Viera Chytilová (†85)!

PRAHA - Dnes dopoludnia o desiatej hodine utrpela česká kinematografia veľkú stratu. Vo svojom dome, obklopená rodinou skonala vo veku 85 rokov režisérka Věra Chytilová. Informáciu zverejnil český portál idnes.cz.

slovakia

left justify in out

"Keď som s ňou hovorila naposledy, zdala sa byť chvíľami už na druhom brehu. Prestala viesť svoj osud," uviedla jej dlhoročná priateľka, filmová publicistka Eva Zaoralová. "Stretnutie s ňou pre mňa zostalo nezameniteľné, neopakovateľné a nezabudnuteľné. Bol som nesmierne šťastný, keď ma oslovila prvý raz s Dědictvím a potom ešte niekoľkokrát. Ale úplne osudovo mi vstúpila do života, keď o mne nakrúcala dokument. Kedykoľvek mal ktokoľvek sklon zveličovať, uviedla ho na pravú mieru. A za to som jej vďačný," vyhlásil herec Miroslav Donutil.

 

Věra Chytilová sa narodila v roku 2. februára 1929. Réžiu vyštudovala na FAMU v Prahe a medzi jej najvýznamnejšie filmy patria Ovoce stromů rajských jíme, Hra o jablko, Panelstory aneb jak se rodí sídliště, Kalamita, Vlčí bouda, Šašek a královna, Kopytem sem, kopytem tam, Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Pasti, pasti, pastičky, Vyhnání z ráje, Hezké chvilky bez záruky. Nakrútila aj mnohé dokumentárne filmy ako napríklad Praha - neklidné srdce Evropy, Pátrání po Ester. V roku 2001 jej udelili Českého leva za dlhoročný umelecký prínos.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies