Dnes ráno si hnutie Taliban podmanilo ďalší okres, už druhý od začiatku jarnej ofenzívy

NETKY.SK • 6 Máj 2017, 14:20 • 2 min
Dnes ráno si hnutie Taliban podmanilo ďalší okres, už druhý od začiatku jarnej ofenzívy

KÁBUL - Militanti z hnutia Taliban obsadili dnes okres v provincii Kundúz na severovýchode Afganistanu - druhý od spustenia jarnej ofenzívy spred vyše týždňa.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu políciu. Talibovia zaútočili na okres Kaláje Zál z viacerých smerov v piatok popoludní a plne ho dostali pod kontrolu dnes ráno, uviedol hovorca polície provincie Kundúz.

 

Podľa neho afganské sily kládli tuhý odpor, ale z okresného policajného veliteľstva a ďalších štátnych inštitúcií sa museli stiahnuť, keďže posily nedorazili včas. Boje si na oboch stranách vyžiadali obete. Počty však nie sú zatiaľ známe, pretože bitka o okres pokračuje.

 

Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid ale vyhlásil, že bojovníci hnutia zabili desiatky príslušníkov bezpečnostných síl a zmocnili sa množstva zbraní. Taliban 28. apríla - hneď v prvý deň začiatku každoročnej jarnej ofenzívy - dobyl okres Zibák v provincii Badachšán ležiacej na severovýchode krajiny.

 

Tohtoročnú ofenzívu nazval Taliban "Operácia Mansúr" - po svojom vodcovi Muhammadovi Achtarovi Mansúrovi, ktorého vlani v máji zabilo v pakistansko-afganskom pohraničí americké bezpilotné lietadlo. "Tohtoročná Operácia Mansúr sa bude líšiť od predchádzajúcich tým, že bude mať dvojaký prístup - politický a vojenský," konštatoval hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid.

 

Čo sa týka politickej roviny, podľa Mudžáhida chce Taliban začať budovať inštitúcie v oblastiach, ktoré kontroluje, a zaviesť mechanizmy "sociálnej spravodlivosti a rozvoja".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona