Dnes pripravíme šišky a fánky.
ŠIŠKY
Suroviny:
1 kg polohrubej múky, 1 kocka droždia, trochu mlieka, 4 žĺtky, 80 g práškového cukru, 100 g masla, štipka soli, 2 PL rumu, marhuľový lekvár, vanilínový cukor na posypanie, olej na vyprážanie
Príprava:
Z mlieka, droždia, cukru a soli si pripravíme kvások. Po vykysnutí ho pridáme k preosiatej múke spolu so žĺtkami, roztopeným maslom a rumom. Miesime cesto dovtedy, kým sa nám nezačne odlepovať od varechy a tvoriť bubliny. Poprášime múkou a necháme kysnúť. Potom ho preložíme na pomúčenú dosku, valčekom rozvaľkáme asi na 1 cm plát z ktorého vykrajujeme kolieska. Do stredu jedného kolieska dáme lekvár, prikryjeme druhým kolieskom a okraje dobre pritlačíme. Necháme znova kysnúť, potom vyprážame z oboch strán v horúcom oleji. Vyberieme, necháme odtiecť na papierovom obrúsku aby sme ich zbavili prebytočnej mastnoty. Posypeme vanilínovým cukrom.
FÁNKY
Suroviny:
300 g polohrubej múky, 4 žĺtky, 4 PL kyslej smotany, 120 g masla, 20 g práškového cukru, štipka soli, 2 PL rumu, olej na vyprážanie, práškový cukor na posypanie
Príprava:
Do preosiatej múky pridáme žĺtky, kyslú smotanu, práškový cukor, maslo, štipku soli, rum a vypracujeme vláčne cesto., ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske. Vykrajujeme obdĺžniky, ktoré ešte v strede dvakrát nakrojíme. Vložíme do horúceho oleja a z oboch strán vyprážame. Necháme odkvapkať na obrúsku, posypeme práškovým cukrom.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies