AKTUALIZÁCIA: Dušan Kováčik zostáva vo väzbe!

NETKY.SK • 13 August 2021, 10:07 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Dušan Kováčik zostáva vo väzbe!

PEZINOK - Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes rozhodol o žiadosti bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika o prepustenie z väzby. Kováčik síce poukázal na nové okolnosti, no sudkyňa jeho žiadosť zamietla.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 13. augusta 15:30

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zostáva vo väzbe. Rozhodla o tom dnes sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská, keď jeho žiadosť o prepustenie na slobodu zamietla. Sudkyňa neprijala písomný sľub a väzbu nenahradila dohľadom probačného a mediačného úradníka. Zároveň odmietla aj ním navrhovanú peňažnú záruku.

 

Aktualizácia 13. augusta 11:50

Podľa Kováčika od posledného rozhodovania o jeho väzbe nastali nové okolnosti. Konkrétne poukázal na to, že policajná inšpekcia obvinila pre údajné manipulovanie svedeckých výpovedí Petra Petrova a Mateja Zemana a súd už právoplatne v danej veci odsúdil Csabu Dömötöra. Ten, ako aj Matej Zeman, vystupuje ako svedok v jeho trestnej veci. Na manipulovanie trestných konaní by podľa Dušana Kováčika mali ukazovať aj záznamy Slovenskej informačnej služby (SIS), na základe ktorých bola vypracovaná medializovaná správa. Jej autenticitu podľa neho potvrdil aj riaditeľ SIS Michal Aláč. Kováčik poukázal na trestné oznámenie, ktoré pre údajné manipulácie podal v súčasnosti stíhaný bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský.

Ako náhradu väzby Dušan Kováčik pripúšťa monitorovanie prostredníctvom technického prostriedku. Prokurátor Michal Šúrek však na súde povedal, že dôvody väzby Dušana Kováčika naďalej trvajú. Tiež povedal, že skutok, pre ktorý bol odsúdený svedok Csaba Dömötör, nemá nič spoločné s trestnou vecou bývalého špeciálneho prokurátora a jeho výpoveď v tomto konaní nemala rozhodujúci charakter. „Bola použitá podporne a jej prítomnosť v spise je dôsledkom vyvíjajúcej sa procesnej situácie." Z tohto dôvodu prokurátor navrhol žiadosť Dušana Kováčika zamietnuť.

 

Pôvodná správa

Rovnakú žiadosť pritom súd zamietol pred mesiacom v júli. Toto rozhodnutie vzápätí potvrdil aj Najvyšší súd SR. Dušan Kováčik by sa mal dnes dozvedieť, či sudkyňa Pamela Záleská vyhovie jeho žiadosti. 

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Dušan Kováčik sa odmietol vyjadriť, súd pokračuje zajtra

Dušan Kováčik je obžalovaný z toho, že bol činný pre zločineckú skupinu takáčovcov a tiež z toho, že prijal úplatok 50 000 eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry nepodá sťažnosť proti prepusteniu údajného šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby. Takisto podľa obžaloby v dvoch prípadoch neoprávnene poskytol informácie o trestných konaniach bývalému šéfovi Kriminálneho úradu Finančnej správy SR Ľudovítovi Makóovi. Bývalý špeciálny prokurátor však trvá na svojej nevine. Stíhaný je väzobne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona