Dnes pochovajú izraelského expremiéra Ariela Šarona

NETKY.SK • 13 Január 2014, 08:26 • 2 min
Dnes pochovajú izraelského expremiéra Ariela Šarona

JERUZALEM - Izraelského expremiéra Ariela Šarona, ktorý zomrel v sobotu po ôsmich rokoch v kóme, pochovajú v pondelok na jeho ranči v negevskej púšti.

slovakia

left justify in out

Pohrebu predchádzala verejná posledná rozlúčka v jeruzalemskej budove parlamentu, kam sa s ním v nedeľu prišli rozlúčiť obyvatelia. V pondelok doobeda prebehne v parlamente oficiálne smútočné podujatie, následne Šaronovo telo prevezú do púšte. Účasť na pohrebe prisľúbil aj americký viceprezident Joe Biden, ktorý povedie delegáciu USA. Očakáva sa aj účasť ďalších svetových lídrov.

Šaron bol jedným z najvýznamnejších politikov v histórii Izraela, aj keď jeho kariéru sprevádzali viaceré kontroverzie. Do kómy upadol v januári 2006 po utrpení mŕtvice. Šaron bol premiérom Izraela v rokoch 2001 až 2006. Predtým zastával rôzne ministerské posty a ako minister obrany v roku 1982 nariadil rozpútanie libanonskej vojny. Ako premiér sa do dejín zapísal najmä tým, že v roku 2005 rozhodol o stiahnutí izraelských osadníkov z Pásma Gazy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies