Dnes oslavujú! Viete, koľko je na Slovensku otcov?

NETKY.SK • 19 Jún 2022, 16:13 • 2 min
Dnes oslavujú! Viete, koľko je na Slovensku otcov?

BRATISLAVA - Najviac slovenských otcov má dve deti. Tvoria 47 percent všetkých mužov, ktorí majú svoje potomstvo. Štvrtina otcov má jedno dieťa.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku je 1,4 milióna otcov. Vyplýva to z údajov Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021. TASR o tom informovala hovorkyňa pre SODB 2021 Jasmína Stauder v súvislosti s nedeľným Dňom otcov.

 

img

 

„Podľa výsledkov sčítania žilo k 1. januáru 2021 v Slovenskej republike takmer 2,7 milióna obyvateľov mužského pohlavia, z toho bolo 1,4 milióna otcov, teda narodilo sa im aspoň jedno živonarodené dieťa,“ priblížila hovorkyňa. Ako upozornila, počet detí u mužov, nielen u žien, zisťovali v minuloročnom sčítaní po prvý raz v histórii.

 

Prečítajte si tiež: NEDEĽNÉ ZAMYSLENIE Ak by sme úplne pochopili, aký je Boh geniálny otec, naše životy by boli iné

 

Podľa sčítania sú otcami takmer všetci muži vo veku nad 65 rokov. „Viac ako 90 percent mužov nad 65 rokov má v Slovenskej republike deti. Aj muži nad 43 rokov holdujú otcovstvu. Vyše tri štvrtiny mužov nad 43 rokov má potomstvo. Vo veku nad 33 rokov je to viac ako polovica mužov," uviedla hovorkyňa.

 

img

 

Z regionálneho hľadiska má v rámci Slovenska najvyšší podiel otcov Prešovský kraj. Žije tam 14,5 percenta všetkých otcov v SR. Druhý je Košický kraj so 14 percentami otcov. Ako vysvetlila hovorkyňa, najvyššie percentá otcov v týchto krajoch sú prirodzené, pretože ide o kraje s najvyššími početnosťami obyvateľstva a tiež jeho mužskej časti.

 

„Podiely okolo 13 percent majú kraje Nitriansky, Žilinský a Bratislavský, 12 percent otcov je v Banskobystrickom kraji a po 11 percent v Trenčianskom a Trnavskom kraji,“ doplnila Stauder.

 

Možno vás zaujme: Kde vychádza najlacnejšia dovolenka pri mori? Chorvátsko zdraželo




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona