Dnes opäť padali teplotné rekordy

NETKY.SK • 8 August 2013, 18:40 • 2 min
Dnes opäť padali teplotné rekordy

BRATISLAVA - V stredu 7. augusta bolo najteplejšie v Dudinciach, kde namerali 37,7 stupňa C. Tento údaj prekonal celoslovenský rekord maximálnej dennej teploty vzduchu pre 7. august, ktorý mal doteraz hodnotu 37,1 stupňa C. Zaznamenali ho na meteorologickej stanici Bratislava, Trnavská, ešte v roku 1971. Informoval o tom klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavel Faško.

slovakia

left justify in out

Rekord maximálnej dennej teploty vzduchu alebo vyrovnanie rekordu zaznamenalo v stredu 44 meteorologických staníc zo 48 dostupných staníc s denným spravodajstvom. Na dvoch z nich znamenali tieto rekordy aj najvyššiu maximálnu dennú teplotu vzduchu pre august v celom období ich prevádzky, informoval Faško. V Spišských Vlachoch bolo 35,5 stupňa C, čím bol prekonaný doterajší augustový rekord 34,9 stupňa C a v Gánovciach bolo 32,9 stupňa C, a tým pokorený rekord 32,7 stupňa C. V Banskej Štiavnici (35,1 stupňa C) a v Liesku (32,8 stupňa C) boli dosiahnutými teplotami vyrovnané rekordy najvyššej teploty vzduchu pre august.

"Rekord priemernej dennej teploty vzduchu alebo vyrovnanie rekordu zaznamenalo 39 meteorologických staníc," pokračoval Faško. V stredu bola podľa neho najvyššia priemerná denná teplota vzduchu na meteorologickej stanici Podhájska, a to 30,3 stupňa C. Iba na tomto mieste v stredu prekročila maximálna priemerná denná teplota 30 stupňov C. "Takéto vysoké priemerné denné teploty sa na Slovensku vyskytujú aj v najteplejších oblastiach iba zriedkavo," skonštatoval klimatológ SHMÚ.

Noc zo 7. na 8. augusta bola rekordne teplá na 22 zo 48 dostupných meteorologických staníc s denným spravodajstvom, informoval Faško. Najteplejšie bolo v Kuchyni na letisku a v Piešťanoch, kde minimálna teplota vzduchu neklesla pod 26,7 stupňa C, respektíve pod 26,5 stupňa C. "Tropické noci sa začali rozširovať z krajného juhozápadu Slovenska smerom na sever a východ," uzavrel Faško.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies