Dnes o polnoci sa končia fašiangy, v stredu sa začína pre kresťanov čas pôstu

NETKY.SK • 17 Február 2015, 07:45 • 2 min
Dnes o polnoci sa končia fašiangy, v stredu sa začína pre kresťanov čas pôstu

BRATISLAVA - Tradičným pochovávaním basy alebo iných hudobných nástrojov sa dnes o polnoci skončí obdobie plesov, bálov a karnevalov - fašiangy. Popolcovou stredou (18.2.) sa pre rímskokatolíkov a veriacich iných cirkví začína obdobie štyridsaťdňového pôstu pred najväčšími kresťanskými sviatkami cirkevného roka - Veľkou nocou.

slovakia

left justify in out

Tento rok trvali fašiangy relatívne krátko, napríklad v roku 2014 pripadla Popolcová streda na 5. marca, čo bolo o dva týždne neskôr. Na budúci rok 2016 však začiatok pôstneho obdobia - Popolcová streda bude už 10. februára, čiže ešte o týždeň skôr ako v tomto roku.
      

Popolcová streda je streda v siedmom týždni pred Veľkou nocou. Môže pripadnúť na niektorú stredu v období od 4. februára do 11. marca. Termín Popolcovej stredy je pohyblivý rovnako ako Veľká noc, ktorá môže pripadnúť na obdobie od konca marca do konca apríla. Slávi sa v prvú jarnú nedeľu po splne Mesiaca. Kresťania si počas veľkonočných sviatkov pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista.
      

V Rímskokatolíckej cirkvi je Popolcová streda prvým dňom 40-dňového pôstu. Je to deň pokánia a veriaci sa zdržiavajú mäsitých pokrmov. Počas svätých omší na Popolcovú stredu kňaz alebo diakon robí znak kríža popolom na čelá veriacich.
      

Obrad sypania popola na hlavu v prvý pôstny deň sa praktizoval už od 8. storočia. Pôvodne to bol obrad vyhradený len pre veľkých a verejných hriešnikov, ktorí v tento deň začínali svoju cestu pokánia. Vstupovali do chrámu bosí, zaodetí vrecovinou a sypali si popol na hlavu. Neskôr podobným spôsobom začínali svoje pokánie nielen verejní kajúcnici, ale aj ostatní veriaci a sypanie popola na hlavu sa stalo všeobecným symbolom pokánia. V 10. a 11. storočí bol už tento obrad udomácnený v mnohých oblastiach západnej Európy. Koncil v Benevente v roku 1091 ho zaviedol pre celú cirkev, pričom sypanie popola na hlavu sa nahradilo značením na čelo.
      

Pôstne obdobie trvá od Popolcovej stredy do Veľkonočnej nedele, ktorá v tomto roku pripadne na 5. apríla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona