Dnes nás opäť čaká dážď: Na východe sa vyliali potoky, cesty sú neprejazdné

NETKY.SK • 16 Október 2020, 10:21 • 2 min
Dnes nás opäť čaká dážď: Na východe sa vyliali potoky, cesty sú neprejazdné

KOŠICE - Niekoľkodňové silné dažde v Košickom kraji sa podpísali pod zvýšenie hladín riek a neprejazdnosť niektorých úsekov ciest. V Hnilčíku (okres Spišská Nové Ves) a Kojšove (okres Gelnica) sa vyliali potoky, cesta medzi Kysakom a Veľkou Lodinou (okres Košice - okolie) je naďalej neprejazdná. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

slovakia

left justify in out

 

Najkritickejšia situácia je podľa Správy ciest Košického samosprávneho kraja na Spiši. „V noci z utorka na stredu sa asi na stometrovom úseku vylial potok medzi obcami Veľký Folkmar a Kojšov, takže do tejto koncovej obce bol znemožnený prístup pre osobnú dopravu. Naši cestári sa v ranných hodinách snažili úsek sprejazdniť aspoň v jednom jazdnom pruhu. Kritický úsek je aj medzi Gelnicou a Prakovcami, kde voda zničila časť cesty v dĺžke približne desať metrov. Úsek je prejazdný v jednom pruhu, pričom rátame, že škody sa vyšplhajú na niekoľko tisíc eur,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Potok sa vylial aj v obci Hnilčík, cesta je aktuálne prejazdná. Rieka Hnilec sa v Gelnickom okrese vyliala na viacerých miestach, a to v meste Gelnica na ceste pred hypermarketom. Cesta je pre osobnú dopravu uzavretá, obchádzka vedie po miestnych komunikáciách, pričom dopravu reguluje polícia. K vyliatiu Hnilca došlo aj na ceste z Gelnice v smere na Jaklovce, úsek je prejazdný v jednom jazdnom pruhu. Na rieke Hnilec bol vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity.

 

Uverejnil používateľ Prezídium Hasičského a záchranného zboru Štvrtok 15. októbra 2020


Z dôvodu viacerých zaplavených ciest na Spiši Správa ciest Košického samosprávneho kraja v Spišskej Novej Vsi požiadala o pomoc ďalšie strediská. Tie vypomáhajú s technikou a s odstraňovaním škôd.

Silný dážď sa v utorok 13. októbra podpísal aj pod zaliatie dlhodobej obchádzkovej trasy medzi Kysakom a Veľkou Lodinou vedúcej cez osadu Sopotnica. „Vyliatie Hornádu v tomto úseku spôsobilo aj neprimerané vypúšťanie vodnej nádrže Ružín Slovenským vodohospodárskym podnikom. Vodohospodárov sa budeme pýtať, prečo začali Ružín vypúšťať v takom množstve až začiatkom tohto týždňa, keď bol vývoj počasia známy niekoľko dní vopred. Dlhodobá obchádzková trasa je stále neprejazdná. Musíme počkať, kým hladina Hornádu klesne a následne budeme odstraňovať škody,“ dodal Trnka.

 

Možno čakať ďalšie zrážky, hladiny tokov sa môžu opäť zdvihnúť

Meteorológovia očakávajú v piatok na celom území SR zrážky s úhrnom od 15 do 30 milimetrov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe. Z tohto dôvodu vydal pre celé Slovensko do 18.00 h prvý stupeň výstrahy pred dažďom.

 

"Vzhľadom na spadnuté zrážky z predchádzajúceho obdobia, vysoký stupeň nasýtenosti povodí i súčasný vysoký stav vodnej hladiny na tokoch očakávame prechodne opätovný vzostup vodných hladín," poznamenal SHMÚ.

 

Zároveň platia na veľkej časti územia hydrologické výstrahy pred povodňami. Tretí stupeň je vyhlásený v okresoch Skalica, Senica, Nové Zámky a Košice-okolie v povodí Hornádu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies