Dnes nás čaká Kanada: Slováci s Marcinkom a Draveckým, obaja sú už fit

NETKY.SK • 14 Máj 2016, 12:01 • 2 min
Dnes nás čaká Kanada: Slováci s Marcinkom a Draveckým, obaja sú už fit

PETROHRAD - Slovenskí hokejisti nastúpia na sobotňajší zápas B-skupiny MS proti Kanade (19.15 SELČ) aj s dvojicou útočníkov Tomáš Marcinko a Vladimír Dravecký, ktorí sa už dali zdravotne dokopy. Obaja sa zúčastnili aj na predpoludňajšom tímovom rozkorčuľovaní.

slovakia

left justify in out

Marcinko bol po extrakcii zubu, Draveckého zasa z piatkového tréningu vyradila ľahšia viróza. "Obaja sú už zdravotne v poriadku, budú večer hrať," potvrdil tréner Zdeno Cíger. Ten už v piatok avizoval, že namiesto Andreja Šťastného, ktorý po zranení prsného svalu odcestoval domov, sa do štvrtého útoku postaví Peter Cehlárik. Michala Sersena, ktorý je po operácii špirálovitej zlomeniny nohy a šampionát sa pre neho takisto skončil, nahradí v prvej obrannej dvojici Ivan Švarný. "Ale máme siedmich bekov, tak sa budú točiť dokola," doplnil kouč. Ten už v piatok informoval, že do bránky pôjde Július Hudáček. 

Slováci si prehrami s Nemeckom (1:5) a Bieloruskom (2:4) skomplikovali šance na postup zo skupiny. Ak chcú pomýšľať na štvrťfinále, budú musieť zabrať v zostávajúcoch troch dueloch so silnými tímami - Kanadou, Fínskom a USA. Obhajca titulu naháňa svojimi výkonmi na turnaji strach, triumfoval vo všetkých štyroch zápasoch a dosiahol pritom skóre 25:4. Na svetových šampionátoch ťahá famóznu sériu 14 víťazstiev v rade. Podľa Cígera sa však musia jeho zverenci zbaviť prehnaného rešpektu, ak chcú proti Kanade uspieť. "Chalani sa musia práveže uvoľniť, dať sa dokopy, zahrať kolektívne. Vidno na nich energiu, majú chuť, chcú ukázať, čo vedia. Robia všetko pre to, aby uspeli. Musíme ísť do toho najmä tímovo," vyhlásil Cíger.

Slovenskí reprezentanti si uvedomujú, aký náročný súboj ich čaká v sobotu večer na MS, napriek tomu sa hotujú Kanadu potrápiť. V zápase s obhajcom titulu sa chcú prezentovať tvrdým hokejom, hrou do tela a týmto spôsobom maximálne znepríjemniť život favoritovi.

"Treba chodiť do ich obranného pásma, napádať ich, hrať proti nim do tela, lebo to bude aj ich štýl. Dobrý zápas s nimi odohrali Nemci, vyrovnali sa Kanaďanom práve tým, že hrali tvrdo. Musíme sa hlavne držať stanovených pokynov, toho, čo si povieme v kabíne. Bude to ťažký zápas, ale ak všetci zabojujeme, tak môžeme dosiahnuť dobrý výsledok," myslí si obranca Andrej Meszároš.

 

Kanaďania zatiaľ v Petrohrade valcujú svojich súperov. Vyhrali všetky štyri svoje zápasy, každý minimálne o tri góly, Bielorusom dokonca uštedrili osmičku. "Je pravda, že hrajú veľmi dobre. Je na čase ich zastaviť," vyhlásil Marko Daňo. "Favoritom sú oni, my pôjdeme do zápasu s tým, že môžeme iba prekvapiť. Verím, že sa na stretnutie zodpovedne pripravíme a v sobotu ukážeme, čo v nás je." Slováci sa po prehrách s Nemeckom a Bieloruskom dostali do ťažkej pozície, ich šance na štvrťfinále sa zredukovali. Daňo však verí, že mužstvo dokáže uspieť proti papierovo silnejším mužstvám Kanade, Fínsku a USA a získať potrebné body k postupu. "Neviem, čím to je, ale všobecne platí, že sa nám nehrá dobre proti papierovo slabším alebo tímom na rovnakej úrovni. Ukázali sme to aj teraz v Petrohrade. Proti silnejším nám to ide lepšie. Verím, že sa dokážeme postarať o nejaké prekvapenie," vyhlásil útočník Winnipegu Jets, ktorá má v kanadskom tíme súpera aj spoluhráča z klubu Marka Scheifeleho.

 

Ak chcú Slováci uspieť, budú musieť najmä vylepšiť svoje presilovky. V hre v početnej výhode im patrí spoločne s Francúzskom spomedzi 16 účastníkov MS delené 15. miesto. Oba tímy majú úspešnosť využitia presiloviek 10,53 percenta. "Musíme v nich najmä rozpohybovať súperovu obranu. Pokiaľ tam nebude streľba a pohyb, gól v nich nedáme," tvrdí Meszároš. "Ešte si s chlapcami spoločne sadneme a rozoberieme, čo musíme v presilovkách zmeniť. Treba sa najmä tlačiť viac do bránky, celé to zjednodušiť. Nevymýšľať žiadne krížne prihrávky a ísť priamočiaro do bránky. Verím, že nám tam niečo padne," povedal Daňo.

 

Predpokladné zostavy:

Kanada: Talbot – Tanev, Rielly, Ceci, Murray, Dumba, Matheson, Hutton – Stone, Reinhart, Domi – Duchene, McDavid, Marchand - Gallagher, O'Reilly, Jenner - Perry, Brassard, Hall

Slovensko: J. Hudáček - Meszároš, Švarný, Marinčin, Sekera, Graňák, Mikuš, Jaroš - Bakoš, Réway, Daňo - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Dravecký, Marcinko, Bartánus - Cehlárik, Lušňák, Skalický

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies