Dnes náhle zomrel bývalý poslanec za SNS Sergej Chelemendik

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 13:54 • 2 min
Dnes náhle zomrel bývalý poslanec za SNS Sergej Chelemendik

BRATISLAVA – Dnes nadránom zomrel vo veku 58 rokov bývalý poslanec za vtedajšiu Slotovu SNS a známy vydavateľ Sergej Chelemendik.

slovakia

left justify in out

„Ďakujeme za vašu podporu žiaľ otec v noci zomrel,“ informoval Chelemedikov syn na Facebooku. Bývalý poslanec niekoľko hodín pred smrťou utrpel mozgovú príhodu. „Sergej je vo veľmi vážnom stave po mozgovej porážke. Prosíme všetkých, ktorí ho máte radi, myslíte naňho teraz a modlite sa zaňho,“ napísali jeho najbližší na Facebooku.

 

 

 

 

"Môžem potvrdiť, že pán Chelemendik dnes nadránom náhle zomrel na mozgovú príhodu v ružinovskej nemocnici. Sanitka ho do nemocnice previezla ešte v utorok, svoj boj o život však bohužiaľ prehral," povedala pre portál Aktuálne.sk Bronislava Šturcelová, prekladateľka jeho kníh.

 

Sergej Chelemendik sa narodil 9. augusta 1957 v ukrajinskom Kyjeve v bývalom Zväze sovietskych socialistických republík (ZSSR). V roku 1979 ukončil štúdium ruského jazyka a literatúry na Filologickej fakulte Moskovskej univerzity v bývalom ZSSR. Od roku 1980 pôsobil na Vysokej škole prekladateľov, ktorá bola súčasťou Inštitútu spoločenských vied (ION). V rokoch 1982-1984 pracoval na Kube ako profesor na univerzite Las Villas v meste Santa Clara.

 

Na Slovensko prišiel v roku 1988 v období "perestrojky" ako lektor ruského jazyka a literatúry. Odvtedy aj s rodinou žil v Bratislave. V roku 1992 založil vydavateľstvo Slovanský dom. Je autorom 30 knižných publikácií, ktoré vyšli v slovenčine, ruštine a češtine. Najúspešnejšie z nich sú Neverte im, Bože ochraňuj Slovensko, My ich...!, Naše impérium dobra, Krtkovia slovenskej politiky.

 

Začal sa zaujímať aj o priame účinkovanie na politickej scéne Slovenskej republiky. V roku 2002 viedol v predvolebnej kampani školenia funkcionárov Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS). Vo volebnom období 2006-2010 bol poslancom Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) za Slovenskú národnú stranu (SNS). Bol podpredsedom Výboru NR SR pre európske záležitosti, overovateľom vo Výbore NR SR pre kultúru a médiá a členom Stálej delegácie NR SR do Parlamentného zhromaždenia Rady Európy.

 

Poslanec NR SR za SNS Sergej Chelemendik oznámil 11. marca 2008 vtedajšiemu predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi, že sa dobrovoľne vzdáva poslaneckej imunity. Urobil tak v súvislosti so žiadosťou generálneho prokurátora SR Dobroslava Trnku vo veci zbavenia poslaneckej imunity a v záujme objektívneho a spravodlivého vyšetrenia svojej dopravnej nehody 1. decembra 2006 na diaľnici na úseku Bratislava - Horná Streda. NR SR dňa 22. mája 2008 s trestným stíhaním poslanca SNS Sergeja Chelemendika pre dopravnú nehodu nesúhlasila.

Prorusky orientovaný analytik a spisovateľ Sergej Chelemendik sa vyjadroval k mnohým politickým témam.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona