Dnes na večeru si pripravíme makové šúľance
Suroviny pre 4 osoby:
500 g zemiakov, 200 g hrubej múky, 120 g maku, 70 g práškového cukru, 1 žĺtok, soľ, 50 g masla
Príprava:
Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme. Potom ich očistíme a prelisujeme (môžeme ich pomlieť na mäsovom mlynčeku). Pridáme múku, žĺtok, 1 malú lyžičku soli a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré si rozdelíme na niekoľko častí. Z každej si vypracujeme valček o priemere asi 1 cm. Tento potom pokrájame asi na 2-3 cm kúsky, z ktorý rukou na pomúčenej doske vypracujeme šúľance, ktoré uvaríme v slanej vriacej vode. Hneď ako vyplávajú ich povyberáme dierkovanou naberačkou(neoplachujeme), posypeme mletým makom zmiešaným s cukrom. Na tanieri polejeme rozpusteným maslom.
Čas prípravy: 90 minút
Prajeme dobrú chuť.