Dnes na večeru pripravíme fašiangové dolky a judášky

NETKY.SK • 8 Marec 2011, 08:46 • 2 min
Dnes na večeru pripravíme fašiangové dolky a judášky

Dnes na večeru pripravíme fašiangové dolky a judášky

slovakia

left justify in out

img

FAŠIANGOVÉ DOLKY

Suroviny:

1 hrnček hladkej múky, 3 žĺtka, 2 lyžice práškového cukru, 2 lyžice rumu, pol hrnčeka mlieka, soľ, 2 lyžice masla, 1 droždie, olej na vyprážanie, džem, ovocie, šľahačka, vanilkový cukor na posypanie

Príprava:

Z droždia, cukru, soli, mlieka si pripravíme kvások, žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme múku, vykysnutý kvások, rum a vypracujeme cesto. Vrch poprášime múkou a necháme kysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na 1,5 cm plát, z ktorého vykrajujeme kolieska. Necháme znova chvíľu kysnúť, potom v strede urobíme prostom jamku a vyprážame z oboch strán na oleji. Hotové necháme odtiecť na obrúsku. Hotové posypeme vanilkovým cukrom, ozdobíme džemom, ovocím a šľahačkou.

JUDÁŠKY

Suroviny:

250ml mlieka, 500 g hladkej múky, 100 g masla, 2 žĺtky, 1 droždie, soľ, kocka cukru, 2 lyžičky medu, citrónová kôra, vajce na potretie

Príprava:

Z mlieka, droždia, cukru a soli si pripravíme kvások. Po vykysnutí ho pridáme k preosiatej múke s rozpusteným maslom a medom, žĺtkami, citrónovou kôrou a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku, robíme valčeky ktoré stáčame, alebo spletáme do rôznych tvarov, vrkočov ako sa nám páči. Preložíme na plech, potrieme vajíčkom a upečieme. Najlepšie sú ešte vlažné potreté medom.

Prajeme dobrú chuť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona