Dnes na večeru pripravíme fašiangové dolky a judášky
FAŠIANGOVÉ DOLKY
Suroviny:
1 hrnček hladkej múky, 3 žĺtka, 2 lyžice práškového cukru, 2 lyžice rumu, pol hrnčeka mlieka, soľ, 2 lyžice masla, 1 droždie, olej na vyprážanie, džem, ovocie, šľahačka, vanilkový cukor na posypanie
Príprava:
Z droždia, cukru, soli, mlieka si pripravíme kvások, žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme múku, vykysnutý kvások, rum a vypracujeme cesto. Vrch poprášime múkou a necháme kysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na 1,5 cm plát, z ktorého vykrajujeme kolieska. Necháme znova chvíľu kysnúť, potom v strede urobíme prostom jamku a vyprážame z oboch strán na oleji. Hotové necháme odtiecť na obrúsku. Hotové posypeme vanilkovým cukrom, ozdobíme džemom, ovocím a šľahačkou.
JUDÁŠKY
Suroviny:
250ml mlieka, 500 g hladkej múky, 100 g masla, 2 žĺtky, 1 droždie, soľ, kocka cukru, 2 lyžičky medu, citrónová kôra, vajce na potretie
Príprava:
Z mlieka, droždia, cukru a soli si pripravíme kvások. Po vykysnutí ho pridáme k preosiatej múke s rozpusteným maslom a medom, žĺtkami, citrónovou kôrou a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku, robíme valčeky ktoré stáčame, alebo spletáme do rôznych tvarov, vrkočov ako sa nám páči. Preložíme na plech, potrieme vajíčkom a upečieme. Najlepšie sú ešte vlažné potreté medom.
Prajeme dobrú chuť.