Suroviny pre 4 osoby: 600 g surových zemiakov, 200 g hladkej múky, soľ, 1 vajce
Príprava:
Zemiaky postrúhame na drobnom struháku, primiešame múku, vajíčko, soľ a vypracujeme hladké cesto, ktoré cez haluškáreň pretláčame do vriacej osolenej vody. Keď nám halušky vyplávajú, vyberieme ich sitkom alebo dierkovou naberačkou. Podávame ich podľa zvoleného spôsobu: s bryndzou, vajíčkom, kyslou kapustou...
- S bryndzou. Bryndzu rozmiešame so smotanou a vložíme halušky. Dobre premiešame, na tanieri polejeme opraženou slaninou.
- S vajíčkom. Urobíme si riedku praženicu, do ktorej zamiešame halušky.
- S kyslou kapustou. Kapustu prelejeme vodou, necháme odtiecť, udusíme na cibuľke.
Zamiešame halušky, polejeme opraženou slaninou.
Čas prípravy: 50 minút
Prajeme dobrú chuť.