AKTUALIZOVANÉ Andrej Danko sa poďakoval svojim kolegom za dnešnú podporu, vo svojej funkcii ostáva a listy sa už otvárať nebudú

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 14:30 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Andrej Danko sa poďakoval svojim kolegom za dnešnú podporu, vo svojej funkcii ostáva a listy sa už otvárať nebudú

BRATISLAVA - Dnes sa v parlamente konala mimoriadna schôdza, na ktorej odvolávali predsedu Národnej Rady Andreja Danka. Šéf parlamentu Danko ostáva vo svojej funkcii a poslanecké grémium odhlasovalo, že sa listy už viac bez upovedomenia konkrétnej osoby nebudú. Predseda parlamentu Andrej Danko sa na dnešnej tlačovej besede k celej veci vyjadril.

slovakia

left justify in out

Andrej Danko sa vydal dlhoočakávané verejné prehlásenie ku kauze otvárania listových zásielok a poďakoval sa kolegom z parlamentu za podporu.

 

„Verejne by som chcel poďakovať poslancom za podporu na dnešnej 16. mimoriadnej schôdzi, ktorej predmetom bolo moje odvolávanie z funkcie predsedu NR SR. Môžem verejne vyhlásiť, že kontrolou listových zásielok som nemal v úmysle kontrolovať svojich kolegov, v neposlednom rade niekoho odpočúvať, tak ako to bolo prezentované.

Program dnešnej schôdze považujem za lži a som rád, že mi poslanci NR SR prejavili svojím neodsúhlasením návrhu podporu.  V poslednom období bolo zachytených množstvo nebezpečných zásielok, čo si vyžiadalo bezpečnostnú kontrolu doručovaných zásielok do parlamentu. Je pravda, že hlavný kontrolór zadal požiadavku na kontrolu obsahu listov, ale to že som bol informovaný o ich obsahu je vymyslené.  V NR nikto neprikázal kontrolu listových zásielok formou, ktorá by porušovala ľudské práva, takýto úmysel tu nebol. Bola to všeobecná inštrukcia na zabezpečenie možného rizika . Som si vedomí, že k takému kroku už nestačí len informácia na webe, ale budem žiadať od každého jedného poslanca podpis. Nikto žiadnu poštu účelovo neotváral", povedal Andrej Danko.

 

Koalícia dnes zaujala jasný postoj, nie je ochotná zakrývať machinácie lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča. Takto odôvodnil podpredseda SNS Anton Hrnko to, že SNS a jej koaliční partneri Smer-SD a Most-Híd nepodporili program parlamentnej schôdze, na ktorej chcela opozícia odvolávať predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) pre kauzu otvárania listov občanov pre poslancov.

 

Poslancom NR SR už Kancelária Národnej rady SR nebude otvárať zásielky. Po rokovaní poslaneckého grémia to povedal poslanec za OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič s tým, že poslanci si môžu na náklady poslaneckého klubu zriadiť P. O. BOX, aby zásielky nechodili na adresu parlamentu. Ak tak neurobia, môžu byť prítomní pri otváraní zásielok v parlamente, alebo dajú súhlas, aby Kancelária s listami nakladala, ako uzná za vhodné. Podľa Viskupiča bolo rokovanie grémia emotívne, mierne vulgárne, hlavne z úst podpredsedu parlamentu Bélu Bugára (Most-Híd). „Bol tak naštvaný, že si dokážeme zastávať práva ľudí, až prikročil k vulgarizmom,“ povedal.

 

Dôvodom je otváranie a čítanie listov poslancov v parlamente, ktoré nemali uvedené odosielateľa. V prípade nevhodného obsahu, vulgarizmov neboli doručené adresátovi vôbec. No ohľadne zasadnutia poslancov sa vyskytli dva problémy. Tým prvým je, že schôdza s takýmto bodom programu je síce na dnes zvolaná, zrejme sa však ani len nezačne. Danka podržal jeho silnejší koaličný partner.

 

Líder Smeru a premiér Robert Fico už oznámil, že poslanci neschvália program schôdze, takže sa nebude vôbec konať. Druhým, že Danko sa od vypuknutia kauzy ešte minulý týždeň veľmi neukazuje, dokonca sa k danej veci ani len nevyjadril. Jednoducho zmizol.

 

Za stenami parlamentu sa hovorí o tom, že by mal byť na dovolenke, no táto informácia sa zatiaľ oficiálne nepotvrdila. Na otázku kde je predseda parlamentu odpovedal podpredseda SNS Anton Hrnko, „Ja neviem, ja ho nekontrolujem“. Danko sa nezúčastnil ani na plánovanom utorkovom stretnutí ľudskoprávneho výboru, kde mal kauzu osobne objasniť.

 

Celá kauza okolo otvárania listov poslancom prepukla ešte minulý týždeň. Kancelária NR SR uviedla, že takýto pokyn dostali zo strany Ministerstva vnútra. Rozhodnutie odsúdili nielen opozičný poslanci ale aj koaličný zákonodarcovia, ktorý to považujú za zásah do súkromia. Na základe týchto reakcií pozastavili toto rozhodnutie až do zasadnutia poslaneckého grémia, ktoré má byť dnes o 09:00 hodine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies