Dnes majú občania a firmy posledný deň na priznanie a zaplatenie dane

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 09:20 • 2 min
Dnes majú občania a firmy posledný deň na priznanie a zaplatenie dane

BRATISLAVA – Občania a firmy majú dnes posledný deň na podávanie daňového priznania k dani z príjmov za rok 2014. Daňové úrady budú otvorené do 19. hodiny. Týka sa to aj pobočiek a kontaktných miest. Call centrum bude odpovedať na otázky od 8. hodiny do polnoci.

slovakia

left justify in out

"Firmy môžu daňové priznanie poslať buď elektronicky prostredníctvom aplikácie eDane Java, alebo portálu finančnej správy, alebo poslať poštou, prípadne priniesť na podateľne daňových úradov. Priznanie treba podať a daň zaplatiť už dnes 31. marca 2015," upozornila hovorkyňa finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková. Ak to občania alebo firmy nestihnú, môžu oznámiť na daňový úrad odklad najviac o tri mesiace. Maximálne o šesť mesiacov v tých prípadoch, keď vlani mali príjmy zo zdrojov v zahraničí. Oznámenie o predĺžení lehoty treba doručiť tiež najneskôr dnes.

 

"Na predĺženie lehoty o šesť mesiacov nestačí, aby daňovník dostal príjmy zo zahraničia. Nestačí teda, ak napríklad podnikateľ predá tovar do zahraničia, za ktorý od zahraničného odberateľa dostane zahraničný príjem. Potrebné je, aby tento príjem mal zdroj v zahraničí. Týka sa to najmä tých, ktorí majú v zahraničí napríklad stálu prevádzkareň, kanceláriu, pobočku, alebo aspoň bankový účet, z ktorých im plynú zdaniteľné príjmy 'zo zdroja' v zahraničí," upozornil daňový poradca spoločnosti Accace Miloslav Jošt. Vzťahuje sa to obyčajne na prípady, keď daňovník zo svojich príjmov platí nejakú daň aj v zahraničí. "Dlhšia lehota na podanie daňového priznania na Slovensku mu takto umožňuje skompletizovať všetku dokumentáciu," vysvetlil Jošt.

 

Podnikatelia, ktorých zdaňovacie obdobie je zhodné s kalendárnym rokom, si tak môžu predĺžiť lehotu najdlhšie do konca júna alebo najdlhšie do konca septembra. "V oznámení daňovník určí novú lehotu, v ktorej podá daňové priznanie a zaplatí daň, pričom táto musí pripadať vždy na posledný deň kalendárneho mesiaca a nemožno ju opätovne predĺžiť. Platitelia DPH musia podať oznámenie elektronicky," upozornil Jošt. Na oznámenie v papierovej podobe by správca dane neprihliadal a nevyhli by sa sankciám za neskoré podanie daňového priznania, ani za oneskorenú úhradu dane.

 

Slovenská pošta v tento posledný marcový deň podávania daňových priznaní predlžuje svoje hodiny pre verejnosť na 85 vybraných poštách v rámci celého Slovenska, väčšinou v okresných a krajských mestách. V Bratislave bude k dispozícii aj nonstop pošta na Tomášikovej ulici, a to až do polnoci. "V hlavnom meste budú predĺžené otváracie hodiny na ďalších štyroch poštách, napríklad na Námestí SNP, kde budú môcť zákazníci podať daňové priznania od 7. do 22. hodiny," povedala TASR hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová. Informácie o rozšírených otváracích hodinách pošta zverejňuje na svojej webovej stránke www.posta.sk.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies