Dnes každý v rezorte vie, že ak pochybí, reakcia bude nekompromisná

NETKY.SK • 15 Október 2010, 11:42 • 2 min
Dnes každý v rezorte vie, že ak pochybí, reakcia bude nekompromisná

Dnes každý v rezorte vie, že ak pochybí, reakcia bude nekompromisná

slovakia

left justify in out

img

Počas prvých 100 dní vlády sa v rezorte obrany podarilo nastaviť jasné pravidlá v otázkach transparentnosti, úplatných úradníkov, ktorí rozhodujú o peniazoch daňových poplatníkov a nulovej tolerancii voči korupcii. Pre TASR to v exkluzívnom rozhovore zhodnotil minister obrany SR Ľubomír Galko. "Dnes každý v rezorte vie, že ak pochybí, naša reakcia bude razantná a nekompromisná," zdôraznil.
V ďalšej činnosti rezort podľa jeho slov postupuje podľa programového vyhlásenia vlády. "Jednotlivé body sa snažíme uvádzať do života," vyjadril sa. Ďalej pripomenul, že v súčasnosti sťahuje Slovenská republika vojakov z misie KFOR v Kosove. "V našom programovom vyhlásení vlády sme sa zaviazali pôsobiť v menšom počte operácií. Naopak, mierne zvyšujeme počet našich vojakov v operácii ISAF v Afganistane. Na rozdiel od predchádzajúcej vlády toto zvýšenie počtu máme aj finančne kryté," zdôraznil.
Pre rezort obrany sa jeho nové vedenie snaží tiež dosiahnuť čo najlepšie podmienky s dodávateľmi. "Preto, samozrejme, prehodnocujeme aj doteraz uzavreté zmluvy," vysvetlil minister. "Ďalej sme rozbehli proces strategického hodnotenia obrany, ktorého účelom je presne zmapovať stav rezortu obrany a stanoviť potrebné spôsobilosti. Na hodnotení sa okrem ministerstva a ozbrojených síl (OS) podieľa aj expertná komunita. Tento proces dokončíme najneskôr koncom roku 2012, ale predpokladáme, že čiastkové výstupy budú k dispozícii podstatne skôr a budeme ich môcť premietnuť do našej činnosti a prezentovať verejnosti," vyjadril sa Galko, pričom poznamenal, že aj toto je jeden z prejavov otvorenosti rezortu voči verejnosti.
Počas prvých 100 dní vlády rozbehlo ministerstvo obrany aj bilaterálnu spoluprácu s Českou republikou. "Naštartovali sme aj riešenie Vojenského obvodu Javorina. Chceme, aby sa táto otázka vyriešila v našom funkčnom období," zdôraznil.
Minister ďalej pripomenul, že doteraz absolvoval celý rad oficiálnych stretnutí. "Tie nám potvrdzujú, že sme akceptovaní v zahraničí i na domácej scéne," uviedol. Ako šéf rezortu obrany chce spoznať aj OS, a preto pravidelne navštevuje posádky v rôznych kútoch Slovenska. "...aby som sa tak na mieste oboznámil so štruktúrou OS, s úlohami, ktoré plnia, ale aj s problémami, s ktorými sa denno-denne boria," vysvetlil. Zároveň ocenil veľké nasadenie a odhodlanie našich vojakov, ktoré prejavili pri pomoci povodňami postihnutej Handlovej a Prievidze. "Mal som možnosť na vlastné oči vidieť, ako pomáhali občanom. Doslova na rukách vynášali imobilných občanov a zachraňovali im životy. Počul som na adresu našich vojakov len slová chvály a vďaky. Sme na nich veľmi hrdí," zdôraznil na záver.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies