Dnes je to už 25 rokov, čo Slovensko vstúpilo do OSN

NETKY.SK • 19 Január 2018, 13:19 • 2 min
Dnes je to už 25 rokov, čo Slovensko vstúpilo do OSN

BRATISLAVA - Dnes si pripomíname 25. výročie vstupu samostatného Slovenska do Organizácie Spojených národov (OSN).

slovakia

left justify in out

Slovenskú republiku ako jeden z nástupníckych štátov bývalého Československa prijali za členskú krajinu OSN 19. januára 1993. Slovensko ako súčasť Československa patrilo medzi zakladajúce krajiny Organizácie v roku 1945. "Samostatná Slovenská republika vstúpila do OSN plne si vedomá zodpovednosti, povinností a úloh, ktoré so sebou členstvo v jedinej univerzálnej medzinárodnej organizácii prináša. Po 25 rokoch nášho členstva môžeme hrdo konštatovať, že úspešný príbeh Slovenska sa odohral aj na pôde OSN," uvádza ministerstvo.

Slovenská republika pôsobila v najdôležitejších rozhodovacích orgánoch OSN, pričom zásadným míľnikom bolo pôsobenie Slovenska v pozícii nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN v rokoch 2006 - 2007. Od 1. januára 2018 sa Slovensko po druhýkrát na tri roky stalo členom Rady OSN pre ľudské práva so sídlom v Ženeve. V rokoch 2010 - 2012 SR úspešne pôsobila ako člen Hospodárskej a sociálnej rady OSN (ECOSOC) a v roku 2012 tomuto orgánu predsedala.

"Nesporné kvality slovenských diplomatov sa prejavili v pôsobení na najvyšších postoch v Organizácii. V súčasnosti pôsobí minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák vo funkcii predsedu 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, čo je protokolárne najvyšší post v rámci OSN, reprezentujúci všetkých 193 štátov," pripomína rezort diplomacie s tým, že medzi rešpektované mená v systéme OSN dlhodobo patria sudca Medzinárodného súdneho dvora v Haagu Peter Tomka, osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka OSN pre Irak Ján Kubiš, výkonná tajomníčka Európskej hospodárskej komisie OSN v Ženeve Oľga Algayerová, námestník generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Miroslav Jenča či bývalý osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Balkán Eduard Kukan.

"OSN má v medzinárodnej bezpečnostnej architektúre svoje nezastupiteľné miesto, je to však viac než len fórum na riešenie a prevenciu konfliktov. OSN a jej odborné organizácie, agentúry a fondy sa angažujú v oblastiach, ktoré sa dotýkajú najrozmanitejších sfér života ľudskej spoločnosti, či už v oblasti podpory rozvoja demokracie a ochrany ľudských práv a slobôd, alebo pri riešení zásadných ekonomických, sociálnych i ekologických problémov súčasného sveta," dodáva ministerstvo. Efektívny multilateralizmus a jeho aktívne presadzovanie prostredníctvom OSN patrí od vzniku SR medzi piliere zahraničnej politiky SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies