Dnes je sviatok svätého Mikuláša. Kto bol tento záhadný filantrop?

NETKY.SK • 6 December 2021, 07:00 • 2 min
Dnes je sviatok svätého Mikuláša. Kto bol tento záhadný filantrop?

BRATISLAVA - Šiesty december je obľúbený dátum najmä malých detí, ktoré sa každoročne tešia na darček od tajomnej bytosti s nejasnou minulosťou.

slovakia

left justify in out

Áno, sú to predovšetkým deti, ktoré si večer 5. decembra čistia topánky a dávajú ich do okna s očakávaním, že v nich ráno nájdu balíček plný sladkostí od sv. Mikuláša. Tento zvyk sa viaže k osobnosti jedného z najobľúbenejších svätcov, ktorý bol počas svojho života štedrý a zachraňoval ľudí. Šiesty december je údajne dátum jeho úmrtia

 

img

 

O svätom Mikulášovi existuje množstvo príbehov. Historici sa stretávajú v názore, že sa narodil v bohatej rodine v roku 270 v meste Patara, ktoré leží na území dnešného Turecka. Medzi jeho najznámejšie činy patrí napríklad záchrana muža počas cesty do Myry, kde ho napokon zvolili za nového biskupa, ktorý pomáhal kresťanom. Neskôr sa aj on sám dostal do väzenia. Vďaka cisárovi Konštantínovi a jeho Milánskemu ediktu z roku 313 ho prepustili. 

 

Prečítajte si tiež: Nezaváhali ani minútu! Dvanásť silákov pomôže sestričkám na covidovom oddelení v Bojniciach

 

Azda najznámejší je príbeh, ktorý spája svätého Mikuláša s otcom a jeho troma dcérami. Keďže bol muž chudobný, nemohol dať dcéram veno a bez neho by ich žiaden ženích nechcel. Preto mu napadlo, že si na veno zarobia prostitúciou. Mikuláš ich však zachránil, keď im v noci tajne nosil na okno mešce s peniazmi. Otec si počas tretej noci na záhadného darcu počkal a keď zistil, kto ním je, bol mu veľm vďačný. 

 

img

 

Svätec zomrel v pokročilom veku a pochovali ho v Myre. Jeho ostatky odtiaľ neskôr previezli do talianskeho mesta Bari. Svätý Mikuláš je patrónom ruského národa, ale aj námorníkov. V obľube ho majú aj žiaci, ktorí radi tvrdia: "Na svätého Mikuláša neučí sa, neskúša sa." 

 

I keď pandemické opatrenia už druhý rok obmedzujú stretávanie detí s Mikulášom, verme, že si k nim nájde cestu a prinesie radosť im, aj ich rodičom. 

 

Možno vás zaujme: Manželia Vinczeovci už rok prenajímajú byt bezdomovcovi. Zmenili mu tak život o 360 stupňov

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies