Dnes je Medzinárodný deň nezvestných detí

NETKY.SK • 25 Máj 2013, 14:59 • 2 min
Dnes je Medzinárodný deň nezvestných detí

BRATISLAVA - Celý svet si pripomína smutné príbehy detí, ktoré sa nevrátili domov. Dnes, 25. mája si totiž pripomíname Medzinárodný deň nezvestných detí. Ako ďalej agentúru SITA informovala Želmíra Gerová z Linky detskej istoty pri Slovenskom výbore UNICEF, pre organizácie zapojené do projektu Hľadané deti je to i štart každoročnej kampane o stratených deťoch. Linka detskej istoty, prevádzkovateľ čísiel 116 111 a 116 000, je jednou z nich.

slovakia

left justify in out

Linka detskej istoty si tento deň pripomína zverejnením občianskej iniciatívy, ktorou žiada o pomoc pri pátraní po maloletých deťoch Dominike (6 rokov) a Martinovi Gajdárovi (8 rokov). "Matka nemá o deťoch správu od roku 2011. Otec zadržuje deti na neznámom mieste. Nie sú známe žiadne skutočnosti o momentálnom stave detí, či majú zabezpečenú zdravotnú starostlivosť a dostatočnú opateru," informovala Gabriela Krupčíková, koordinátorka projektu Hľadané deti na Linke detskej istoty. Linka detskej istoty touto občianskou iniciatívou podľa Krupčíkovej žiada o pomoc pediatrov, učiteľov, starostov obcí a každého, kto má akékoľvek informácie, aby kontaktovali políciu na telefónnom čísle 158. "Informácie môžu občania anonymne poskytnúť aj na telefónnom čísle Linky pre nezvestné deti 116 000," dodala Gabriela Krupčíková. Linka pre nezvestné deti 116 000, rovnako ako komunikačno-poradenská detská linka 116 111, je k dispozícii non-stop bezplatne zo všetkých sietí na Slovensku. 

Linka detskej istoty zároveň na pondelok 27. mája zvoláva okrúhly stôl Linky detskej istoty na tému - Zdroje financovania európskych čísiel sociálneho charakteru 116 111 a 116 000. Medzi pozvanými hosťami 5. ročníka okrúhleho stola sú zástupcovia rezortov školstva, vnútra, zahraničných vecí, práce, sociálnych vecí a rodiny, verejná ochrankyňa práv, členovia parlamentu, Európskeho parlamentu, Úradu vlády a Slovenského výboru UNICEF. Prísť by mal aj zástupca Linky bezpečí z Českej republiky. 

Linka detskej istoty pri Slovenskom výbore UNICEF je členom medzinárodnej organizácie Missing Children Europe, ktorá zastrešuje 28 mimovládnych organizácií v 19 krajinách EÚ a Švajčiarsku. Slovenská Linka detskej istoty vznikla ako národný projekt slovenského UNICEF-u v roku 1996. Od roku 2009 prevádzkuje číslo 116 000. Toto číslo bolo vyhradené na základe rozhodnutia Európskej komisie ako krízová linka pre nezvestné deti vo všetkých členských štátoch EÚ a v súčasnosti funguje v 23 krajinách Európy. Linka sa v rámci členstva Missing Children International zapája napríklad do tzv. "Big Tweet" kampane, ktorá poukazuje na možnosti nových komunikačných technológií pri pátraní po deťoch. Kampaň prepojí členské organizácie na sociálnej sieti Tweeter, ktoré v týždni od 27. mája do 4. júna budú posielať správy o konkrétnych zmiznutiach z rôznych krajín. 

Slovenská Linka detskej istoty ako jediná poradenská linka pracuje v nepretržitej prevádzke vrátane víkendov a sviatkov. Aktuálne zamestnáva 35 až 40 odborných konzultantov. Je bezplatná, anonymná a dostupná pre deti aj rodičov z celého Slovenska. Jej hlavným cieľom je poskytnúť dieťaťu alebo mladému človeku okamžitý kontakt v situácii, kedy má potrebu komunikovať, alebo radu v krízovej situácii. Denne odborne pomôže približne v 70 až 100 prípadoch. 

Linka intenzívne spolupracuje s políciou. Od roku 2006 s políciou pracuje na projekte Hľadané deti, ktorého súčasťou je prevádzka linky pre nezvestné deti. Prostredníctvom linky v prípade nezvestnosti dieťaťa poskytuje 24 hodín denne bezplatnú odbornú psychologickú, právnu a administratívnu pomoc. Od roku 2011 tiež pracuje s políciou na vytvorení tzv. Child Alert systému. Ide o systém zapojenia verejnosti do pátrania po nezvestnom dieťati prostredníctvom médií, prepravcov, správcov ciest, obchodných sietí, mobilných operátorov a ďalších, ktorí v rámci svojej činnosti pomôžu zverejniť informáciu o pátraní po dieťati. 

Viac informácií o práci Linky detskej istoty možno nájsť na jej webstránke - https://www.ldi.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona